tsini-na-moloko-v-yes-znizhuyutsya-ukrayinska-molochna-produktsiya-mozhe-perestati-buti-privablivoyu-v-yevropi

Ціни на молоко в ЄС знижуються: українська молочна продукція може перестати бути привабливою в Європі

 • 1447440 переглядiв

КИЇВ. 11 квітня. УНН. Ціни на молоко в ЄС знижуються і українська молочна продукція може перестати бути привабливою в Європі. Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі, передає УНН.

Цитата

"Якщо виробництво молока в ЄС продовжить зростати, а попит на молочну продукцію в світі залишатиметься обмеженим, то спотові ціни на сире молоко ймовірно залишаться на рівні 30-35 євроцентів за кг в найближчій перспективі.

Українська молочна продукція вже не приваблива для європейських споживачів. В кінці березня – на початку квітня різниця вартості сирого молока на спотовому ринку в Україні складала плюс 20% проти ЄС.

Існує ризик збільшення обсягів поставок в Україну дешевих сирів, вершкового масла та вершків з європейських країн, які складуть конкуренцію молочним продуктам національного виробництва", - зазначив Кухалейшвілі.

Деталі

За попередніми даними Єврокомісії, в березні 2023 року cередня ціна на сире молоко в ЄС склала 51,79 євроцентів за кг і скоротилася майже на 3% порівняно з лютим.

Серед країн-членів ЄС дешевше молоко тільки в Латвії, а саме 34,14 євроцентів за кг. Різниця в ціні на сировину між Україною і Латвією складає плюс 3,2%.

Згідно з даними звіту Асоціаціі виробників молока, найвищої планки цінового діапазону досягло сире молоко в таких державах як Кіпр (65,36 євроцентів), Мальта (60,55 євроцентів) та Іспанія (58,54 євроцентів).

Асоціація виробників молока зазначила, що підтримує реєстрацію в ВРУ законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для молока і молочної продукції». На її думку, у разі прийняття законопроекту в Україні з’являться підстави до зниження ставки ПДВ для виробників та переробників молока з 20% до щонайменше 10%, що в результаті посприяє зниженню цін на сировину в інтересах переробників і на молочні продукти в інтересах українських споживачів.

Нагадаємо

Споживча інфляція в Україні продовжує сповільнюватись, овочі є лідерами з подорожчання.

Українські Національні Новини

Агроновини

    Популярні

    Новини по темі

    ЗСУ можуть звільнити Крим вже до кінця літа – Ходжес

     • 1123219 переглядiв

    У  ряди "вагнерівців" вербують використовуючи пошту

     • 595793 переглядiв

    У Києві вимкнули опалення у 95% житлових будинків

     • 1344480 переглядiв