rosiia-vyrobliaie-novyi-udarnyi-dron-harpiia-a1-z-kytaiskym-dvyhunom-reuters

росія виробляє новий ударний дрон "Гарпія-А1" з китайським двигуном - Reuters

 • 10674 переглядiв

Росія почала виробництво нового ударного дрона "Гарпія-А1" з китайським двигуном. За даними Reuters, вже виготовлено понад 2500 одиниць.

росія почала виробництво нового далекобійного ударного безпілотника "Garpiya-A1", використовуючи китайські двигуни та комплектуючі, які вже задіяні у війні в Україні. Про це повідомляють джерела європейської розвідки та документи, надані Reuters, пише УНН.

Минулого року росія розпочала виробництво нового далекобійного ударного безпілотника "Garpiya-A1", використовуючи китайські двигуни та деталі. Цю інформацію підтверджують джерела Reuters.

Згідно з розвідданими, які включають виробничі контракти та фінансові документи, IEMZ Kupol, дочірня компанія російського державного виробника зброї Almaz-Antey, виготовила понад 2500 одиниць дронів "Гарпія" з липня 2023 року по липень 2024 року.

Цей новий російський безпілотник, що використовує китайські технології, до цього часу не був відомий. Компанії IEMZ Kupol і Almaz-Antey не прокоментували цю інформацію.

КНДР відправила до росії понад 13 тисяч контейнерів зі зброєю - розвідка Південної Кореї28.08.24, 16:51

Джерела повідомили, що "Гарпія" вже застосовувалась проти військових та цивільних цілей в Україні, завдаючи шкоди критичній інфраструктурі і викликавши жертви серед цивільних та військових.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило Reuters, що Пекін суворо контролює експорт товарів з потенційним військовим застосуванням, включаючи безпілотники.

"Що стосується української кризи, Китай завжди був відданий просуванню мирних переговорів та політичного врегулювання", - йдеться у заяві.

У Пекіні додали, що жодних міжнародних обмежень на торгівлю Китаю з росією не було.

"Garpiya-А1" дуже нагадує "Shahed", але має кілька відмінних рис, включаючи унікальний болтовий плавник і двигуни Limbach L-550 E", - йдеться в заяві європейського агентства для Reuters.

Двигун, спочатку розроблений німецькою компанією, тепер виробляється китайською фірмою Xiamen Limbach.

США підтвердили постачання Іраном балістичних ракет росії: запроваджують санкції 10.09.24, 15:28

Reuters також ознайомився з контрактом на суму понад 1 мільярд рублів (приблизно 10 мільйонів євро), підписаним у першому кварталі 2023 року між Міністерством оборони росії та компанією Купол на будівництво заводу для виробництва безпілотників.

За даними джерел розвідки, колишній цементний завод в Іжевську, Республіка Удмуртія, який був придбаний Куполом у 2020 році, нині використовується для виготовлення дронів.

Прототип Garpiya був запущений у першій половині 2023 року, показали комунікації компанії. Виробництво досягло кількох сотень у другій половині 2023 року і більш ніж подвоїлося до приблизно 2000 у першій половині 2024 року, заявили в агентстві.

Злітна вага БПЛА менше 300 кілограмів, а максимальна дальність 1500 кілометрів, що схоже на характеристику "шахедів".

Нагадаємо

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін розповів, як росіяни намагаються покращити свої ударні та розвідувальні безпілотники.

"За останній час ми неодноразово фіксували різні спроби росіян застосувати у розвідувальних та ударних безпілотниках додаткові, скажімо, нетипові елементи на кшталт різноманітних флеш-накопичувачів, додаткових камер чи SIM-карт. Вони не простежуються у всіх нових об’єктах досліджень, але очевидно випробовуються в поштучних екземплярах з певною метою", - повідомив Олександр Рувін.

Також він підтвердив інформацію, що ворог почав використовувати нові дрони, які, ймовірно, призначені для відстеження засобів протиповітряної оборони та збору інформації.

Ірина Колеснік

Війна

    Популярні

    Новини по темі