ukenru
prezydent-finliandii-yevropa-maie-menshe-hovoryty-i-bilshe-hotuvatysia-do-vidbyttia-rosiiskoi-zahrozy

Президент Фінляндії: Європа має менше говорити і більше готуватися до відбиття російської загрози

 • 24535 переглядiв

Президент Фінляндії Александр Стубб закликав європейські країни зосередитися на негайній допомозі Україні та підготовці своїх збройних сил, а не на спекуляціях про потенційну російську агресію за межами України.

Нещодавні публічні попередження про ймовірну російську агресію за межами України відволікають європейські країни від того, на чому їм справді слід зосередитися -  на негайній допомозі Києву та підготовці своїх збройних сил, заявив президент Фінляндії Александр Стубб в інтерв'ю Financial Times, передає УНН

Я трохи занепокоєний цими доволі войовничими розмовами про те, що росія збирається перевірити Статтю 5 (положення про колективну оборону НАТО - ред.), і що Європа наступна на черзі. Ми повинні готуватися до цього, але я думаю, що це малоймовірно

- сказав Стубб. 

Він закликав всі європейські держави бути більш підготовленими. "Потрібно готуватися до гіршого, щоб уникнути його", - додав Стубб.

За його словами, захист України в найближчі місяці має першорядне значення, оскільки президент росії володимир путін "почувається дуже впевнено" і націлився на "вікно можливостей", щоб прорвати оборону України до вересня.

Президент Фінляндії сказав, що у Європи є "вікно можливостей на кілька років", щоб змінити своє мислення, відмовившись від "ла-ла-ла-ленду" епохи після холодної війни, коли занадто багато країн вважали війну малоймовірною.

"Альянс і (Європейський -ред. ) Союз повинні не тільки підготувати прифронтові країни, а й усіх", - додав він.  Серед заходів, які повинні розглянути інші європейські країни, Стубб згадав військову повинність, обов'язкову у Фінляндії.

Президент Фінляндії вважає, що до 2030 року в росії, як і раніше, буде авторитарний лідер, і що вона "поповнить свою армію приблизно до того ж рівня, що і до початку війни".

Стубб закликав країни НАТО "підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, і на цьому етапі практично всім, що буде потрібно", щоб відбити весняний наступ росії.

"росіяни розуміють, що їхнє вікно можливостей почне закінчуватися до кінця серпня, початку вересня. Тому нам терміново потрібно допомогти Україні просто зараз", - резюмував Президент. 

Нагадаємо

Цього року європейські лідери, від Польщі, Німеччини та Швеції до Великої Британії та Естонії, попереджали про те, що в найближчі три-десять років росія зможе напасти на одну з країн НАТО.

Риторика президента Франції Еммануеля Макрона останніми місяцями також стала набагато жорсткішою щодо росії, а головний дипломат ЄС заявив цього тижня, що європейська війна за межами України "більше не є фантазією".