ukenru
ponad-80-batkiv-ta-uchniv-vvazhayut-ridnoyu-ukrayinsku-movu-sered-vchiteliv-blizko-90-opituvannya

Понад 80% батьків та учнів вважають рідною українську мову, серед вчителів - близько 90% - опитування

 • 202327 переглядiв

КИЇВ. 7 липня. УНН. В Україні близько 90% вчителів, 82% батьків та учнів вважають рідною мовою українську і використовують її у всіх сферах життя. Такі результати опитування повідомив голова Державної служби якості освіти України Руслан Гурак під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

Цитата

«Якщо подивитися на вибір мови спілкування, то переважна більшість респондентів, а саме 89% вчителів, 82% батьків та дітей зазначили, що вважають рідною мовою саме українську і використовують її у всіх сферах життя, а саме спілкування в родинному колі, в навчальній діяльності, в культурній практиці тощо», - розповів Гурак.

Деталі

За його словами, разом з тим, майже 20% батьків та учнів не вважають українську мову рідною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський заявляв, що після повномасштабного вторгнення рф багато російськомовних українців перейшли на українську

«19% учнів/учениць, з числа внутрішньо переміщених осіб, розмовляють виключно українською, 29% спілкуються українською і російською в однаковій мірі, а 10% переважно російською мовою», - сказав Гурак.

За його словами, що стосується вчителів, то згідно з опитуванням, 94% проводять уроки виключно українською мовою, 82% використовують навчальні матеріали при підготовці до уроку, 73% розмовляють під час уроку українською мовою, 63% розмовляють під час перерви українською мовою.

«11% учнів розмовляють російською мовою між собою під час уроку, 17% під час перерви. Поза межами закладу освіти серед респондентів домінуючою залишається українська мова. Серед вчителів – 86%, серед батьків -78%, серед учнів – 62%», - повідомив Гурак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У школах Миколаєва заборонили російську мову

Довідково

Опитування провели Державна служба якості освіти України спільно з Уповноваженим із захисту державної мови. Дослідження щодо використання державної мови учасниками освітнього процесу було проведено через онлайн-анкетування, де взяли участь батьки, учні та вчителі. Участь взяли практично всі школи на всіх територіях, окрім Луганської, Донецької і Херсонської областей. Майже 15% осіб, які взяли участь в опитуванні – це особи, які є внутрішньо переміщеними.

Загалом майже 58 228 учасників взяли участь в цьому дослідженні, з яких 35 977 батьків, з них 10 015 ВПО. Учнів/учениць – 16 384 , з них ВПО - 4 704. Учителів - 5867, з них ВПО - 687.

Українські Національні Новини

Суспільство