oborot-torhivli-ahroproduktsiieiu-mizh-ukrainoiu-ta-yes-dosiah-82-mlrd-dolariv

Оборот торгівлі агропродукцією між Україною та ЄС зріс до 8,2 млрд доларів

 • 13547 переглядiв

У першому півріччі 2024 року товарообіг сільгосппродукцією між Україною та ЄС зріс на 5% до $8,2 млрд. Позитивне торговельне сальдо для України збереглося на рівні $4,3 млрд завдяки зростанню експорту та імпорту.

За перше півріччя 2024 року товарообіг сільськогосподарською продукцією між Україною та Європейським Союзом виріс на 0,4 мільярда доларів США, або на 5%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, досягнувши 8,2 мільярда доларів. Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" академік НААН Микола Пугачов, пише УНН.

У січні-червні 2024 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 0,4 млрд дол. США (+5 %) і сягнув показника у 8,2 млрд дол. США

- каже Пугачов.

Він також зазначив, що позитивне торговельне сальдо для України збереглося на рівні 4,3 мільярда доларів США, завдяки одночасному зростанню експорту та імпорту на 0,2 мільярда доларів кожного.

Головними торговими партнерами в сегменті аграрної продукції для України серед країн цього регіонального об’єднання виступають Іспанія, Польща, Нідерланди, Італія, Німеччина, Румунія та Франція.Сукупний оборот України з цими державами складає 77 %, зауважив Микола Пугачов

- каже Пугачов.

З червня 2024 року Євросоюз вже третій раз продовжив преференційний режим для України, введений у 2022 році, який передбачає скасування мит, квот та інших торгових обмежень на українську продукцію. Однак, передбачені коригувальні обсяги для деяких товарів, таких як м'ясо птиці, яйця, мед, крупи, кукурудза, овес та цукор, після перевищення яких мита будуть знову введені. Станом на середину липня вже почали застосовувати мита на вівс, яйця і цукор, а експорт меду наближається до ліміту в 44,4 тис. тонн на рік.

У першому півріччі 2024 року суттєвих змін у обсягах і структурі зовнішньої торгівлі з ЄС не спостерігалося, але в другій половині року з’являються додаткові фактори невизначеності. Це включає потенційне застосування мит, а також зростаючу конкуренцію з країнами поза Європейським Союзом. Ситуація має остаточно вирішитися протягом наступних 2-3 місяців. Незважаючи на це, країни ЄС залишаються нашими основними регіональними партнерами у сфері торгівлі сільськогосподарською продукцією та закупівлі продовольства, підсумував Микола Пугачов.

Нагадаємо

Україна експортує близько 80% продукції морем, досягаючи довоєнних показників. З початку маркетингового року експорт зерна зріс на понад 50% порівняно з минулим роком, сягнувши 3,44 млн тонн.

Популярні

Новини по темі

Вибух чули у Харкові - ЗМІ

 • 19438 переглядiв

Знамениті окуляри Джона Леннона продані на аукціоні

 • 29415 переглядiв