ukenru
nefrolog-rozpoviv-yak-poperediti-zakhvoryuvannya-nirok

Нефролог розповів, як попередити захворювання нирок

 • 38158 переглядiв

КИЇВ. 14 березня. УНН. Аби попередити захворювання нирок потрібно раз на рік проходити обстеження, здавати аналізи крові та сечі, а також контролювати рівень цукру в крові та артеріальний тиск. Про це у коментарі журналісту УНН повідомив доктор медичних наук, нефролог Дмитро Іванов.

“Зовнішніх ознак захворювання нирок дуже мало. Це може бути і набряк кінцівок, погіршення апетиту, прогресуюча слабкість. Для того, щоб виявити захворювання потрібно виміряти артеріальний тиск, зробити аналіз сечі та аналіз крові на креатенін у сечовині. Такі аналізи потрібно робити раз на рік. Щоб вберегти нирки потрібно вчасно лікувати діабет та гіпертензію і тоді захворювань буде менше. Адже 80% всіх захворювань нирок пов’язані саме із захворюваннями на цукровий діабет та гіпертензію”, - повідомив лікар.

Аби зберегти здоров’я нирок лікар радить дотримуватись здорового способу життя: харчуватись раціонально, займатись спортом, контролювати рівень цукру у крові та артеріальний тиск, варто також зменшити вживання солі та прянощів, приймати ліки лише за призначенням, а також зменшити вживання алкоголю та відмовитись від паління.

До слова, нирки виконують функцію фільтра в організмі людини. Вони регулюють баланс рідини, підтримують кислотно-лужний баланс та баланс електролітів, виводять продукти обміну з крові та виробляють гормони, які регулюють артеріальний тиск, забезпечують утворення червоних кров’яних тілець та міцність кісток.

За добу здорові нирки відфільтровують приблизно 1 700 літрів крові та виводять з організму 1,5 літрів надлишкової рідини та токсинів у вигляді сечі.

Як повідомляв УНН, майже 500 тисяч українців мають хронічну хворобу нирок.

Сьогодні, 14 березня, відзначають Всесвітній день нирки, який спрямований звертати увагу людей на здоров’я нирок.

Українські Національні Новини

Суспільство