na-kharkivshchyni-rosiiany-vzialy-v-polon-tsyvilnykh-iz-vovchanskoi-hromady-prokuratura-vidkryla-provadzhennia

На Харківщині росіяни взяли в полон цивільних із Вовчанської громади: прокуратура відкрила провадження

 • 16408 переглядiв

Під час російського наступу на Харківщині окупанти взяли у полон групу місцевих мешканців. Деяким вдалося втекти на підконтрольну Україні територію, але частина залишались у російському полоні.

В ході наступальних дій окупаційні війська рф на Харківщині взяли в полон цивільних із Вовчанської громади. Частині людей вдалось втекти на території підконтрольні Україні, а дехто лишився в полоні. Про це заявили у Харківській обласній прокуратурі, передає УНН.

Деталі 

За даними слідства, у Вовчанській громаді під час наступальних дій російської армії окупанти насильно утримували та продовжують утримувати людей у підвалі. Місцевих жителів помістили до приміщення 11 травня 2024 року

- резюмували правоохоронці. 

У прокуратурі зазначили, що деяким людям 13 травня вдалося втекти та дістатись до волонтерів. Наразі вони перебувають у безпеці.

Вивезли майже 6 тисяч цивільних: у ЦПД спростували російський фейк про блокування евакуації з Вовчанська13.05.24, 14:17

Потерпілі розповіли, що під час перебування у підвалі вони чули розмови російських військовослужбовців про те, що мирне населення потрібно розстріляти.  Також людей примушували надавати окупантам медичну допомогу.

Доповнення

Речник облпрокуратури Дмитро Чубенко в ефірі "Суспільного" розповів, що люди два дні провели у підвалі. За його словами, в Україні відкрито кримінальне провадження щодо дій російських окупантів. 

За фактом того, що, за інформацією цих людей, у тому населеному пункті декілька сімей ще перебувають і утримуються в підвалі з іншою групою російських військових, відкрито кримінальне провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України. Це порушення законів і звичаїв війни

- резюмував Чубенко. 

За його словами, під час воєнних дій, окупації, наступальних дій ворог немає права обмежувати місцеве населення в переміщенні, в евакуації чи якось примушувати до роботи, чи до надання медичної допомоги.

Нагадаємо

Волонтер В'ячеслав Ільченко розповів, що евакуація  з Вовчанська вкрай ускладнена через постійну присутність ворожих БПЛА, небажання мешканців покидати небезпечну зону та близькість деяких населених пунктів до лінії зіткнення.

З півночі Харківщини евакуювали 5700 людей, сьогодні планується евакуювати ще 1600 людей - ОВА13.05.24, 12:24

Популярні

Новини по темі