liky-v-ukraini-dodatkovo-zakhyshchatymut-vid-falsyfikatsii-shcho-vidomo

Ліки в Україні додатково захищатимуть від фальсифікацій: що відомо

 • 10638 переглядiв

Кабінет міністрів Україні ухвалив рішення про створення і функціонування національної системи верифікації ліків з 2D-кодуванням. Воно зобов'язує виробників наносити засоби безпеки на упаковки лікарських засобів. Про це повідомляє УНН із посиланням на Міністерство охорони здоров'я України. 

Деталі 

Виробники будуть зобов’язані маркувати упаковки ліків кодом з унікальним ідентифікатором.

Наносити засоби безпеки можна буде добровільно  з 1 січня 2026 року, обов’язково – з 1 січня 2028 року.

 Перед наданням споживачу ліки перевірятимуть на автентичність – вона встановлюватиметься системою наскрізної перевірки із перевіркою на рівні дистриб’юторів.

У місцях відпуску ліки скануватимуть і перевірятимуть, чи відповідає інформація на унікальному верифікаторі тій, яка внесена виробником до централізованого сховища даних. Якщо дані збігатимуться, то код на упаковці деактивуватиметься і лікарський засіб видадуть пацієнту.

Уряд схвалив спрощення реєстрації ліків19.08.24, 15:36

Якщо ж інформація не збігатиметься — система видасть попередження і визначить це як надзвичайний випадок. Тоді такі ліки не видаватимуть споживачу, а їхньою перевіркою займуться компетентні органи.

Маркування за допомогою двовимірного штрих-коду забезпечить дотримання прав пацієнтів на безпечні лікарські засоби в Україні та дієву протидію потраплянню фальсифікованих ліків на територію України, вказали в МОЗ.

Також додали, що таким чином Україна поступово переходить на стандарти ЄС для забезпечення українців якісними ліками й боротьби з фальсифікатом. 

Як правильно вживати антибіотики - відповідь МОЗ23.09.24, 17:07

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    СБУ затримала агента фсб, який стежив за колонами ЗСУ

     • 12789 переглядiв

    Блінкен сьогодні зустрінеться з главою МЗС Китаю в Нью-Йорку

     • 10689 переглядiв