krainy-radbezu-oon-zasudyly-vbyvstvo-lidera-khamas-zaklykaly-do-dyplomatii

Країни Радбезу ООН засудили вбивство лідера ХАМАС: закликали до дипломатії

 • 13828 переглядiв

Члени Ради Безпеки ООН засудили вбивство Ісмаїла Ханії в Ірані та закликали до дипломатичних зусиль. Іран звинуватив США та Ізраїль, погрожуючи відповіддю, а Палестина закликала зупинити ескалацію на Близькому Сході.

Країни Ради Безпеки ООН (РБ ООН) засудили вбивство політичного глави ХАМАС Ісмаїла Ханії в Ірані та закликали активізувати дипломатичні зусилля, щоб запобігти тотальній війні на Близькому Сході. Посол Ірану в ООН Амір Саїд Іравані поклав відповідальність за вбивство Ханії на США. Про це УНН повідомляє із посиланням на Al Jazeera. 

Деталі

Екстрене засідання РБ ООН відбулося в середу, коли Іран і ХАМАС звинуватили Ізраїль у смерті Ханії і пообіцяли помститися. Ізраїль не визнав себе відповідальним за теракт у Тегерані.

На засіданні РБ ООН Палестина заявила, що світове співтовариство має зупинити Ізраїль від втягування Близького Сходу в "прірву", а Китай, росія та Алжир засудили вбивство Ханії. Сполучені Штати, Велика Британія і Франція порушили питання про підтримку Іраном дестабілізуючих сил у регіоні, а Японія заявила, що побоюється тотальної війни на Близькому Сході.

У Білому домі відреагували на удар Ізраїлю по столиці Лівану та підтвердили ліквідацію лідера Хезболли31.07.24, 07:27

"Ізраїль є гнобителем, мучителем і вбивцею палестинців протягом десятиліть, і це давній дестабілізатор нашого регіону", - заявила Феда Абдельхаді Нассер, заступник постійного спостерігача від Держави Палестина при ООН. "Це має бути зупинено", - сказала вона, закликавши до відповідальності за вбивство Ханії, а також за "вбивство і поранення понад 130 000 палестинських дітей, жінок і чоловіків за останні 300 днів жаху і пекла в Газі".

Посол Ірану в ООН Амір Саїд Іравані заявив, що Тегеран послідовно проявляє максимальну стриманість, але залишає за собою право рішуче відреагувати на вбивство Ханії. Він закликав РБ ООН засудити Ізраїль і покарати його санкціями.

"Ісламська Республіка Іран залишає за собою невід'ємне право на самооборону відповідно до міжнародного права, щоб рішуче відповісти на цей терористичний і злочинний акт, коли визнає за потрібне і доцільним", - сказав Іравані. 

Іравані поклав відповідальність за вбивство Ханії на США, а також на лідерів Ізраїлю, які "розпалюють війну".

"Відповідальність Сполучених Штатів як стратегічного союзника і головного прихильника ізраїльського режиму в регіоні не може бути проігнорована в цьому жахливому злочині. Цей акт не міг би статися без санкції та розвідувальної підтримки США", - сказав Іравані.

Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав завдати прямого удару по Ізраїлю01.08.24, 01:20

Популярні

Новини по темі

Сухо і до 32° тепла: прогноз погоди на сьогодні

 • 38980 переглядiв

ППО збила дрон-камікадзе над Дніпропетровщиною

 • 31310 переглядiв