ukenru
ekspert-rozpoviv-pro-rozmir-aptechnikh-natsinok-na-liki

Експерт розповів про розмір аптечних націнок на ліки

 • 22078 переглядiв

КИЇВ. 21 серпня. УНН. Головну роль у формуванні цін на ліки в Україні відіграють виробники. Аптеки та дистриб’ютори також впливають на цей процес, проте — у визначених державою межах. Про це коментарі УНН розповів глава АПАУ Володимир Руденко.

За його словами, на сьогодні жодна аптека і жоден дистриб'ютор не має такого по силі впливу на формування ціни медичного препарату, який має виробник.

Вся справа в тому, що законодавчо питання ціноутворення лікарського засобу з боку виробника ніяк не врегульоване. Україна в цьому питанні не єдина країна з такою ліберальною політикою щодо заводів. Так звана практика невтручання властива сьогодні багатьом західним країнам.

"В силу таких обставин ніхто з виробників ніколи вам не розкриє і не покаже, скільки коштує одна таблетка, одна капсула того чи іншого препарату і які реальні витрати на її виробництво", - пояснив Руденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розвіяв міфи про надприбутки українських аптек

При цьому експерт відзначив, що середня аптечна націнка на препарати в Україні не перевищує 20%.

Що стосується практики обмеження цін на ліки - вона у кожної держави своя. Один із способів впливу на формування вартості препаратів з боку контролюючих органів - це введення референтних цін.

"У такому випадку держава встановлює граничні ціни на той чи інший препарат. Такі ціни обґрунтовані для органів влади та економічно вигідні для пацієнтів. У нас також є референтне ціноутворення, але стосується воно тільки державної програми "Доступні ліки". На роздрібному ринку медпрепаратів референтного ціноутворення немає", - пояснив він.

Як писав УНН, депутати можуть звести нанівець урядову програму "Доступні ліки".

Українські Національні Новини

Економіка