"Кулер – джерело вторинного забруднення води, бо якщо говорити про підігрів, то висока температура сприяє розмноженню бактерій. Це перш за все, мікробіологічне забруднення, яке спричиняє кишково-шлункові розлади", - зазначив медик.
За його словами, часті шлункові розлади послабляють імунітет, що погано відображається на стані здоров'я людини в цілому. При цьому він додав, що кулер потребує регулярного – принаймні раз на тиждень – чищення й дезінфекції спеціальною сервісною службою. Тільки в такому разі можна говорити про безпечну систему подачу води.
"Для води важливий постійний нагляд і контроль", - наголосив С.Протас.
Нагадаємо, державний контроль за якістю питної води, яка фасується у бутлі для продажу, наразі в Україні відсутній.
Державне агентство водних ресурсів оприлюднило критерії, за якими з 1 січня 2019 року в Україні буде здійснюватися проба прісних вод. Тепер державний моніторинг масивів поверхневих вод проводитиметься за (уточненими) біологічними, гідроморфологічними, хімічними та фізико-хімічними показниками.
Державне агентство водних ресурсів України разом з Агенцією журналістики даних презентувало онлайн-карту забрудненості річок в Україні.