deshevykh-yabluk-ne-bude-i-v-novomu-sezoni-prohnoz

Дешевих яблук не буде і в новому сезоні - прогноз

 • 26533 переглядiв

Урожай яблук у ключових країнах ЄС у 2024 році впаде на 11% порівняно з попереднім роком. Виробництво також знизиться в Україні та Молдові, що призведе до високих цін та нових можливостей для експортерів.

Ціни на яблука залишаться високими в сезоні 2024/25 - виробництво падає у ЄС, Україні та Молдові, повідомляє EastFruit, пише УНН.

Деталі

"Ціни на яблука в новому сезоні 2024/25 залишаться високими, а в фаворі знову будуть експортери якісних фруктів та яблучного концентрату", повідомляє видання з посиланням на дані Світової асоціації виробників яблук і груш (WAPA).

Урожай яблук у ключових 20 країнах ЄС у 2024 році, як повідомляється, не лише впаде на 11% у порівнянні з і так низьким рівнем виробництва попереднього року (10,2 млн тонн проти 11,5 млн тонн), але й буде на 14% меншим за середній показник за останні три роки.

Зниження врожаю очікується у більшості країн-виробників, зокрема у Франції (-3%), Італії (-1%), Нідерландах (-1%). Найбільші втрати понесуть виробники яблук у Бельгії (-34%), Румунії (-15%) і у Польщі (-20%).

"Для виробників яблук з Молдови та України це означає набагато меншу конкуренцію з польським яблуком у Європі та країнах Близького Сходу, а також деякі додаткові можливості на румунському ринку. Звісно, скористатися такими можливостями зможуть лише ті виробники, які все ж забезпечать пропозицію яблук експортної якості, з чим в обох країнах можуть бути деякі проблеми", - вказує видання.

Так, у Молдові, за даними WAPA, виробництво у 2024 році знизиться на 14% до лише 450 тис. тонн, а в Україні, за оцінками EastFruit, урожай яблук також буде нижчим за минулорічний через несприятливі погодні умови навесні та влітку цього року.

Ціни на кавуни в Україні знизилися на третину за тиждень - моніторинг07.08.24, 12:59

Популярні

Новини по темі

Дешевих яблук не буде і в новому сезоні - прогноз

 • 26533 переглядiв