ukenru
derzhava-ne-mozhe-vidmezhovuvatis-vid-strategichnikh-pidpriyemstv-ekonomist-pro-dotsilnist-privatizatsiyi-pid-chas-viyni

Держава не може відмежовуватись від стратегічних підприємств - економіст про доцільність приватизації під час війни

 • 1483594 переглядiв

КИЇВ. 8 травня. УНН. Держава не має права відмежовуватись від стратегічних підприємств, пояснюючи це неможливістю контролю над ними. Таку думку в коментарі УНН висловив економічний експерт Віктор Медвідь. 

Він наголосив - приватизація стратегічних підприємств, тим паче під час війни, є економічно невигідною державі, бо охочих купити - мало, через що ціна на них - вкрай низька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Хаб для обходу санкцій”: економіст розповів про інтереси росіян у приватизації ОПЗ

Цитата

“Держава не може відмежовуватись від стратегічних підприємств. А пояснення щодо неможливості контролю над ними - є неналежним. Найбільший ризик наразі полягає саме у продажі держпідприємств. Приватизація є недоцільною в умовах війни, бо визначення вартості будь-якого об’єкта розраховується з урахуванням ризиків. Військові ризики досить високі і відповідно вартість об’єкта для того, щоб вона була цікава повинна їх перекривати, але по факту цього не відбувається”, - розповів експерт.

Він підкреслив, що ця проблема може вирішитися за допомогою залучення міжнародних інвестицій. Однак Україна ще не розробила механізми покриття інвестиційних ризиків, а без цього міжнародні інвестиційні компанії не будуть заходити в нашу державу.

“Поки що дані механізми (покриття інвестиційних ризиків - ред.) не створені (...). Враховуючи це зараз учасниками даного ринку можуть бути дві лише сторони – це внутрішній учасник, або ті гравці міжнародного ринку, які глибоко інтегровані в Україні. А тому під час торгів кількість охочих купити держпідприємство буде невелика, значить і ціна - низькою. Відповідно такий аукціон не виконає своєї фактичної функції щодо підвищення ціни від стартової до якоїсь ефективної”, - резюмував експерт.

Нагадаємо

Голова Фонду Держмайна Рустем Умеров заявив виданню Bloomberg, що вже у травні може бути розблокована так звана “велика приватизація”. Для цього необхідне рішення парламентарів, якого очікують на одному з найближчих травневих засідань.

Першими “з молотка” планують продати Одеський припортовий завод, Центренерго, Об‘єднану гірничо-хімічну компанію, Запорізький титано-магнієвий комбінат та завод “Індар”, який займається виробництвом інсуліну. На думку економіста Андрія Новака, проводити приватизацію “Одеського припортового заводу” під час війни - це злочин проти держави. За його словами, говорити про приватизацію ОПЗ можна буде щонайменше через рік після завершення війни, адже потрібен час, щоб вартість активу зросла до ринкових цін мирного часу.

Українські Національні Новини

Політика