den-derzhavnoho-himnu-ukrainy-mizhnarodnyi-den-zhinok-suddiv-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-10-bereznia

День Державного гімну України, Міжнародний день жінок-суддів. Що ще можна відзначити 10 березня

 • 29854 переглядiв

Сьогодні в Україні відзначається День Державного гімну. Подія була запроваджена у 2021 році постановою Кабміну. Саме 10 березня 1865 року в польському місті Перемишль вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна».

Сьогодні в Україні відзначається День Державного гімну, пише УНН.

Подія була запроваджена у 2021 році постановою Кабміну. Саме 10 березня 1865 року в польському місті Перемишль вперше прозвучав твір композитора Михайла Вербицького на слова поета Павла Чубинського "Ще не вмерла Україна".  

Свій вірш український етнограф, фольклорист та поет Павло Платонович Чубинський написав у 1862 році.

15 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну

6 березня 2003 року – парламент України ухвалив Закон "Про Державний Гімн України".

З 2009 року 10 березня відзначається Міжнародний день жінок-суддів. Модія була започаткована за ініціативи Міжнародної асоціації жінок-суддів. Її мета - заохотити більше жінок продовжувати кар’єру в судовій системі та пошук шляхів вирішення проблем, з якими стикаються жінки-судді в багатьох країнах.

За статистикою, близько 40% усіх суддів у країнах світу – це жінки.

Також сьогодні модна долучитися до Міжнародного дня перуки. Це подія не тільки про стиль та моду. В цей день проводяться різноманітні заходи, які показують більш серйозний аспект носіння перук, особливо для тих, хто проходить лікування від раку.

Перуки мають багату історію, яка сягає корінням у стародавні цивілізації, такі як Єгипет, де їх носили для захисту від сонця і для церемоніальних випадків. Протягом століть перуки еволюціонували в стилі, значенні та доступності, ставши основним елементом моди, розваг і рішенням проблеми випадіння волосся.

Любителі комп’.терних ігор сьогодні можуть долучитися до Дня Маріо – культового персонажа для геймерів багатьох поколінь.

Маріо дебютував у 1981 році в аркадній грі "Donkey Kong", створеній легендарним японським дизайнером відеоігор Шіґеру Міямото. Відтоді Маріо став обличчям клмпанії Nintendo, з’явившись у понад 200 іграх і ставши найбільш продаваною серією відеоігор усіх часів. Пригоди Маріо, разом з такими персонажами, як Луїджі, Принцеса Піч та Баузер, захопили гравців різного віку, зробивши його культурною іконою.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті мучеників Кондрата Нікомедійського та його учнів.

Кондрат жив у ІІІ столітті у Нікомедії. Був проповідником, богословом, мав дар зцілення. Коли до Нікомедії прибув новий правитель, то гоніння на християн посилилися. Кондрата та його послідовників кинули до в’язниці. Жорстокими тортурами їх змушували зректися віри у Господа, однак ніхто не погодився. Розлючений правитель наказав стратити Кондрата та його учнів.

Іменини 10 березня святкують Кіндрат, Віктор, Павло, Денис, Леонід, Галина, Василина, Анастасія.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    Bloomberg: іноземні компанії розпочали відновлення України

     • 106479 переглядiв

    Apple розробляє ноутбук зі складним дисплеєм

     • 39705 переглядiв

    США відбили масований удар дронів хуситів

     • 65122 переглядiв