Кожна третя школа в Україні працює із порушенням санітарних норм

Кожна третя школа в Україні працює із порушенням санітарних норм

Київ  •  УНН

 • 18158 перегляди

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Під час планових перевірок навчальних закладів контролери виявили низку порушень вимог санітарного законодавства. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби, передає УНН.

Зазначається, що перед новим навчальним роком Держпродспоживслужба здійснила понад 22 тис. обстежень щодо дотримання вимог санітарного законодавства у закладах освіти.

“Порушення вимог санітарного законодавства встановлено майже у кожному третьому закладі (32%)”, — йдеться у повідомленні.

У відомстві уточнили, що встановлені під час обстежень закладів порушення стосувалися невідповідності питної води вимогам санітарних норм та правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, відсутність угод на проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації, незавершеності ремонтних робіт, несвоєчасного проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівниками, режимів навчання і виховання дітей, порушень під час погодження двотижневого меню.

“На адресу керівників дошкільних навчальних закладів було направлено 8 тис. пропозицій щодо зміцнення матеріально-технічної бази (з них виконано 65%) та 14 тис. пропозицій до загальноосвітніх навчальних закладів з метою їх приведення до вимог санітарного законодавства”, — розповіли у Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, в Україні зростає кількість харчових отруєнь у дитячих навчальних закладах. Серед причин такої невтішної статистики — недосконала правова база.

У зв’язку з цим депутати вимагають від КМУ внести зміни до правових актів МОЗ та МОН, які, зокрема, регламентують відбір постачальників продуктів харчування у школи та дитячі садочки. Із відповідною ініціативою виступив нардеп Сергій Тригубенко, який також запропонував встановити чіткі тендерні вимоги до постачальників їжі дітям.

Йдеться, зокрема, про:

— наявність акту перевірки Держпродспоживслужбою з відсутністю порушень, як доказ того, що підприємство дотримується вимог до безпечності та якості харчових продуктів;

— наявність документів, що підтверджують впровадження системи НАССР для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є не перероблені інгредієнти тваринного походження.