Рецепти різдвяних напоїв: чим зігрітися на Святвечір – від узвару до ег-ногу
Київ • УНН
Добірка рецептів зігріваючих напоїв для святкового вечора від відомих кухарів. Серед рецептів - узвар зі спеціями, безалкогольний пунш, глінтвейн, гарячий шоколад та ег-ног.
Зимовими вечорами хочеться затишку та тепла, а надто у вечір перед Різдвом. УНН підготував для вас добірку цікавих зігріваючих напоїв від традиційного українського узвару до більш екзотичних.
Узвар зі спеціями від Євгена Клопотенка
У цьому рецепті кухар радить використовувати мед замість цукру, а окрім гвоздики ви можете додати й інші прянощі за смаком.
Інгредієнти:
350 г сухофруктів (або готовий набір для узвару)
3 л води
7-8 ст. л. меду
3 бутони гвоздики
1 ст. л. маку
Етапи приготування:
- Сушені фрукти та ягоди або їх готовий набір викладіть у друшляк та ретельно промийте під проточною водою.
- Після цього викладіть у велику каструлю та залийте 3 л води. Варіть на маленькому вогні протягом 30 хвилин під кришкою, аби смак вийшов більш насиченим.
- Вимкніть вогонь і додайте 3 бутони гвоздики і 1 ст. л. маку, добре перемішайте та залиште узвар вистигати.
- Коли узвар трохи охолоне та стане теплим, додайте мед. Перемішайте, доки він не розчиниться. Ми додаємо 7-8 ст. л. меду, та ви можете дати трохи менше чи більше, куштуйте.
- Добре охолодіть напій та подавайте до столу.
Рецепт безалкогольного пуншу від дружини посла Німеччини в Україні
Дружина Посла Німеччини в Україні, пані Ніколь Єґер-Койдль, поділилася перевіреним рецептом безалкогольного пуншу. Інгредієнти: 1 л яблучного соку 1 л виноградного соку темних сортів 500 мл апельсинового соку 500 мл вишневого соку (за бажанням) 2 лимони 6 шт. гвоздики 1 паличка кориці 2 шт. бодяну Імбир, мускатний горіх та кардамон (за бажанням). Змішайте та нагрійте соки, поступово додаючи інші інгредієнти. Важливо не доводити до кипіння. Залиште настоюватися на 20 хв. Готово!
Глінтвейн (алкогольний)
Традиційний глінтвейн пахне теплими святковими прянощами. Ми пропонуємо цікавий рецепт від Ектора Хіменес-Браво.
Інгредієнти:
Яблучний сидр – 500 мл (можна замінити яблучним соком);
Червоне вино – 750 мл;
Кориця – 2 палички;
Апельсиновий сік – 125 мл;
Мед – 0,5 склянки;
Аніс – за смаком.
Приготування:
- Змішуємо сидр і вино.
- Додаємо мед, корицю і дрібку анісу.
- Нагріваємо напій близько 3-4 хвилин, але не даємо йому закипіти.
- У кінці наливаємо апельсиновий сік.
- Уважно добирайте яблучний сидр – він має бути з натуральних складників.
Ще один відомий шеф-кухар Джемі Олівер пропонує свій цікавий рецепт глінтвейну.
Інгредієнти:
Клементин (сорт мандарин) – 2 шт;
Лимон – 1 шт;
Лайм – 1 шт;
Цукрова пудра – 200 г;
Гвоздика – 6 шт;
Кориця – 1 паличка;
Лавровий лист – 3 шт;
Мускатний горіх – 1 цілий, для терки;
Ваніль – 1 шт;
Бадьян – 2 шт;
Ваніль – 1 шт;
Червоне вино – 2 пляшки.
Приготування:
- Використовуючи ніж для чищення овочів, зрізати великі шматочки шкірки з клементинів, лимону і лайму.
- Покласти цукор у велику каструлю, додати шматочки шкірки і вичавити сік клементина. Додати гвоздику, паличку кориці, лавровий лист і 10-12 разів потерти мускатний горіх.
- Розрізати ванільні стручки навпіл і додати, потім влити достатньо червоного вина, щоб покрити цукор.
- Нагрівати, поки цукор повністю не розчиниться у червоному вині, потім довести до кипіння. Тримати суміш на вогні близько 4-5 хвилин, або поки не отримаєте гарний густий сироп.
- Коли сироп буде готовий, зменшити вогонь до мінімуму і додати бадьян і інше вино.
- Обережно нагріти напій і приблизно через 5 хвилин, коли він стане теплим і смачним, розлити його в термостійкі чашки/бокали і подати.
Глінтвейн із виноградного соку
Інгредієнти:
900 грамів червоного виноградного соку,
150 грамів води,
кисле яблуко,
спеції: кориця, кардамон, гвоздика, бодян,
лимонна цедра.
Приготування:
- Яблуко помий та поріж на скибки.
- У велику каструлю вилий сік, воду, додай спеції, цедру та яблуко. Доведи до кипіння і одразу після цього знімай із вогню. Накрий кришкою та дай постояти годину.
- Перед подачею підігрій напій до потрібної температури.
Пряний журавлинний гарячий Тодді
Інгредієнти:
2 склянки соку журавлини без цукру
½ невеликого апельсина
2 палички кориці
маленький шматочок свіжого імбиру
½ чайної ложки чорного перцю горошком
½ чайної ложки гвоздики
2 зірочки анісу
¼-1/2 склянки меду
100-120 г бурбону
Приготування:
- У невелику каструлю влийте сік журавлини, додайте апельсин, палички кориці, імбир, горошини перцю, гвоздику та аніс і доведіть до кипіння на середньому вогні.
- Зменшіть вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і прокипʼятіть 10 хвилин.
- Потім зніміть з вогню і накрийте кришкою ще на кілька хвилин.
- Зніміть кришку, процідіть суміш і поверніть її в каструлю.
- Додайте мед за смаком.
- Налийте від 50-60 г бурбону в кожну склянку , додайте гарячий сік зі спеціями. Перемішайте і насолоджуйтеся
Французький гарячий шоколад
Інгредієнти на одну порцію:
30 г темного шоколаду (з високим вмістом какао)
1 склянка молока
1 склянка солодких вершків
кориця, ваніль, невеликі шматочки шоколаду, збиті вершки та інші добавки за бажанням
Приготування:
- На повільному вогні в каструлі з товстим дном нагрійте поступово нагрійте молоко та вершки. Якщо ви хочете додати ваніль, то можете добавити її саме на цьому етапі.
- Поки молочно-вершкова суміш нагрівається подрібніть шоколад. Коли суміш нагріється покладіть до неї шоколад та розмішуйте доки він не розтане.
- Налий гарячий шоколад у чашку. Прикрасити можна збитими вершками, корицею та шматочками шоколаду.
Ег-ног
Цей напій популярний у багатьох країнах світу, найбільше його вживають саме в період різдвяних свят.
Інгредієнти:
молоко – 500 мл
вершки – 400 мл
цукор – 150 гр
свіжі яйця – 6 шт
ром або бурбон – 350 мл
ваніль - 1 стручок
кориця – 3 палички
мускатний горіх – 1 ч л
Приготування:
- Змішати молоко, вершки, корицю, насіння ванілі та мускатний горіх. Довести до кипіння. Потім вимкнути вогонь та дати молоку охолонути.
- Яйця розділити на жовтки та білки. Білки прибрати у холодильник.
- Збити жовтки з цукром у густу масу.
- Поступово влити остигле молоко, продовжуючи збивати доки суміш не стане однорідною.
- Додати ром і перемішати.
- Розлити у скляні пляшки та прибрати у холодильник мінімум на 12 годин.
- Перед подачею збити яєчні білки з невеликою кількістю цукру до м'яких піків. Акуратно перекласти в ег-ног і перемішати.
- Розлити напій по порційним склянкам і подавати, посипавши мускатним горіхом