Заробляли по 100 тисяч гривень з "клієнта": на Рівненщині ДБР ліквідувало схему уникнення мобілізації

Заробляли по 100 тисяч гривень з "клієнта": на Рівненщині ДБР ліквідувало схему уникнення мобілізації

Київ  •  УНН

17 вересня 2024, 13:13  •  16596 перегляди

Read in English

Староста та правоохоронець організували схему ухилення від мобілізації за гроші. Вони відкривали фіктивні кримінальні справи на військовозобов'язаних, беручи за "послугу" близько 100 тис. грн.

Правоохоронці викрили старосту одного з округів Радивилівської міської ради у Рівненській області та місцевого правоохоронця, які організували заробіток на ухилянтах. Про це повідомили у Державному бюро розслідувань, передає УНН.

Деталі

Слідчі з'ясували, що староста згідно зі своїми повноваженнями видавав повістки щодо виклику чоловіків до військкомату. Під час видачі повісток він натякав, що може допомогти з ухиленням від військової служби.

Схема полягала в тому, що його знайомий правоохоронець штучно відкривав на військовозобов’язаного кримінальне провадження, за яким йому могло бути призначене умовне покарання строком на 1-2 роки. На час слідства та на термін відбування покарання "клієнти" уникали мобілізації.

Старості та правоохоронцю повідомлено про підозру у перешкоджанні діяльності Збройних Сил України за попередньою змовою групою осіб, одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою, поєднане з вимаганням (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 та ч. 3 ст. 368 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років

- заявили в ДБР. 

Обом фігурантам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 1 млн. 200 тис. грн для правоохоронця та 900 тис. грн – для старости. 

ДБР відкрило понад 400 кримінальних проваджень щодо посадовців ТЦК 22 серпня 2024, 11:35 • 24657 переглядiв

Доповнення

Правоохоронці кажуть, що "послуга" затриманих коштувала у середньому 100 тис. грн, проте якщо військовозобов’язаний вже перебував у розшуку за матеріалами ТЦК, то сума зростала майже на 10%.нСхема діяла з березня до травня 2024 року, коли було затримано "на гарячому" правоохоронця. Наразі його вже звільнено зі служби.

Працівники ДБР викрили 5 оборудок, які встигли провести фігуранти. Слідство триває, встановлюються повне коло причетних осіб та всі факти протиправної діяльності.

Нагадаємо

Працівника Одеського центру комплектування судитимуть за втручання в базу "Оберіг". Він фіктивно змінив дані 138 військовозобов'язаних, заробивши близько мільйона доларів.