За останні 10 років народ ерзя втратив 200 тис. людей на території рф

За останні 10 років народ ерзя втратив 200 тис. людей на території рф

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 08:18  •  20733 перегляди

Read in English

Старійшина народу ерзя заявив про втрату 200 тисяч представників за останні 10 років через політику РФ. Критична ситуація з вивченням ерзянської мови в школах, виділяється лише 45 хвилин на тиждень.

Старійшина народу ерзя - інязор ерзянського народу, голова товариства ерзя в Україні "Ěrzäń val" Боляєнь Сиресь каже, що на території рф було втрачено 200 тисяч представників його народу, через політику путіна. Про це він сказав під час брифінгу з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу, передає УНН.

Народ ерзя є небезпекою для рф, бо існування наших народів є загрозою для існування рф, адже росія – це переформатований срср. Причиною розпаду цієї імперії були ми – поневолені народи. Останні 20 років москва активно займається знищенням народів. В першу чергу знищується мова, особливо починаючи з 2017 року, коли путін оголосив, що не можна примушувати дитину вивчати рідну мову

- Сиресь.

Він каже, що зараз стан критичний. На вивчення ерзянської мови в національних школах виділяється 45 хв. на тиждень, в деяких випадках може бути 1-2 уроки на тиждень."За останні 10 років народ ерзя втратив 200 тисяч людей, і так у всіх народів, саме тому такі народи як ми, об’єднались у Лігу вільних націй. Ця Ліга працює у всьому світі, але фактично нікого не чути. В українців та в нас є лише одна проблема – це москва", - додав Сиресь.

Нагадаємо

З 1994 року, за ініціативи ООН, сьогодні відбуваються заходи з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу.

Метою цієї події є збереження культури та прав корінних народів, які завжди проживали на певній території, зберегли свою ідентичність, та культурні цінності. Адже у багатьох країнах світу корінні народи піддаються асиміляції.

На сьогоднішній день до корінних народів відносять близько 370 мільйонів мешканців нашої планети, які проживають у 80 країнах світу.