Яка їжа підвищує ризик смерті від серцево-судинних захворювань - розповіли у МОЗ

Яка їжа підвищує ризик смерті від серцево-судинних захворювань - розповіли у МОЗ

Київ  •  УНН

 • 18147 перегляди

Read in English

Понад 30% харчових продуктів, протестованих в Україні, містять надмірну кількість трансжирів промислового виробництва, які підвищують ризик смерті від серцево-судинних захворювань.

Споживання понад норми промислово вироблених трансжирів підвищує ризик смерті від серцево-судинних захворювань. Тим часом у понад 30% протестованих під час дослідження продуктів із супермаркетів та закладів харчування кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення.  Про це розповіли у міністерстві охорони здоров’я України, передає УНН.

Деталі

Як повідомляється, згідно з дослідженнями ВООЗ споживання понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів на день підвищує ризик померти від серцево-судинних захворювань на 20-32%.

Торік в Україні стартував проєкт ВООЗ FEEDCities із дослідження міського харчового середовища та оцінювання вмісту трансжирів, натрію і калію у найпоширеніших продуктах, які споживають українці.  Пілотним містом став Львів.

Там були відібрані 120 зразків продуктів: у супермаркетах та закладах громадського харчування. Їхній склад був детально проаналізований.

Як з’ясувалось, у понад 30% протестованих продуктів кількість трансжирів перевищує встановлене нормативно-правовими актами допустиме значення.

За даними МОЗ, серед вуличної їжі – ТЖК найбільше у піці, паніні, донерах, фалафелі, круасанах та тістечках; серед магазинних продуктів – у тортах, печиві, десертах на основі молочних продуктів, морозиві, заморожених продуктах, маргарині, сирі та переробленому м’ясі.

МОЗ впроваджує іноваційні підходи для протидії ВІЛ-інфекції15 квіт. 2024, 14:53 • 18735 переглядiв