Як і з чим пити коньяк: правила подачі, температура і особливості дегустації напою
Київ • УНН
КИЇВ. 4 лютого. УНН. Коньяк - це благородний напій з багаторічною історією і сформованою культурою споживання, вивчення якої допоможе по праву оцінити смакові і ароматичні якості напою. Як правильно пити коньяк, що можна, а що - не варто подавати в якості закуски до напою, читайте в матеріалі УНН.
Процес дегустації
Процес дегустації коньяку включає в себе кілька етапів. Для початку коньяк подається до столу. У пляшці, яку не можна заздалегідь підігрівати або охолоджувати. Оптимальна температура подачі коньяку становить 20-25 ⁰С.
Пити алкогольний напій необхідно з призначених для цього келихів. Найбільш поширеними є сніфтер - округлі келихи, що звужуються догори, на тонкій ніжці. Деякі гурмани надають перевагу пити коньяк з келихів тюльпановидної форми. Але такі келихи зустрічаються вкрай рідко.
Келих повинен бути наповнений коньяком не повністю, а лише на чверть від загального обсягу. Утримувати келих слід так, щоб його ніжка перебувала між безіменним і середнім пальцем. Також, перед вживанням варто зігріти келих з коньяком в руці. Це дозволить сильніше розкрити аромат напою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коньяк: про виробництво, споживання і зростання популярності напою в Україні
Далі, можна приступити до візуальної оцінки якості алкогольного напою. Для цього необхідно прикласти палець зовні келиха, і, подивившись на світло, визначити, чи видно відбиток. Якщо відбиток проглядається, перед вами алкогольний напій високої якості.
Переконавшись у високій якості напою візуально, можна переходити до оцінки його аромату. Якщо перед вами якісний коньяк - його аромат повинен містити легкі нотки ванілі, квіткові і фруктові запахи.
Далі потрібно зробити перший ковток. Відпивши зовсім трохи, напій потрібно потримати трохи в роті, щоб підготувати смакові рецептори до повноцінного сприйняття смаку.
Другий ковток також необхідно зробити не поспішаючи. Він дозволить повністю розкрити всі смакові межі.
Закуски до коньяку згідно з етикетом
Якщо одного тільки коньяку недостатньо або хочеться доповнити його смак - найкраще використовувати натуральний гіркий шоколад. Смак шоколаду відмінно поєднується з дерев'яними нотками витриманого коньяку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія і вікові традиції коньяку: скільки випивали Наполеон і Рузвельт
З чим подавати коньяк під час застілля
У сучасному світі культура вживання коньяку дотримується далеко не завжди. Замість короткочасного смакування алкогольного напою, його розпивання часто затягується на тривалий час, що само собою передбачає наявність закусок.
В якості коньячної закуски відмінно підійдуть такі продукти:
- Свіжі фрукти і ягоди, такі як полуниця, виноград, абрикос, а також яблука і груші.
- Мигдаль, волоські горіхи, арахіс і фундук.
- Тверді сорти сиру, такі як пармезан або чеддер.
- Паштети з кролячої або курячої печінки.
- М'ясні страви з дієтичних сортів м'яса.
- Зелень.
- Червона і чорна ікра.
- Морозиво.
- Кавові і шоколадні десерти.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: KOKTEBEL поділився рецептами ТОП-5 найпопулярніших коктейлів світу
При цьому, існує безліч продуктів і страв, які з коньяком абсолютно не поєднуються. До таких страв належать:
- Соління і консервовані продукти;
- Перші страви.
- Пельмені.
- Фрукти з яскраво вираженим смаком (ананас, манго, лимон).
- Сири з різким запахом (Гауда, Грюйєр).
- Жирні види морепродуктів.
- Гострі страви.
Не рекомендується також змішувати коньяк з газованими напоями, пивом та іншими видами алкоголю.