Як додавання молока до кави може посилити її користь: вчені дали відповідь

Як додавання молока до кави може посилити її користь: вчені дали відповідь

Київ  •  УНН

 • 2397002 перегляди

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Нові дослідження показали, що додавання невеликої кількості молока до ранкової кави може посилити протизапальні властивості напою. У кількох дослідженнях вчені продемонстрували, як молочні білки можуть зв'язуватися з антиоксидантами в каві, посилюючи будь-які потенційні переваги для здоров'я. Про це повідомляє УНН з посиланням на New Atlas.

Деталі

У дослідженні вчені з Копенгагенського університету зосередилися на вивченні поліфенолів — сімейства органічних сполук, які містяться в багатьох продуктах харчування і, як відомо, мають антиоксидантну дію. Ранні дослідження показали, що поліфеноли здатні зменшити окисний стрес в організмі людини. Попри те, що вченим багато відомо про властивості поліфенолів, вони досі не знають багато про те, як ці сполуки взаємодіють з іншими молекулами, які містяться в продуктах харчування.

Дослідники зосередилися на вивченні того, як кавова та хлорогенова кислоти (два основних поліфеноли, що містяться в каві) взаємодіють з цистеїном (ключовий білок у молоці). У першому дослідженні вони вивчили, як ця комбінація поліфенолів та білків впливає на імунні клітини. Потім дослідники штучно запалили імунні клітини та перевірили, наскільки ефективно ця комбінація здатна запобігти запаленню.

За словами провідного автора дослідження Маріанни Ніссен Лунд, збагачені білком поліфеноли виявилися вдвічі ефективнішими у запобіганні запаленню в імунних клітинах порівняно зі звичайними поліфенолами. Дослідники припускають, що кава з невеликою кількістю молока здатна позитивно впливати на людський організм, а саме пригнічувати запалення у людей.

У другому дослідженні вчені зосередилися на тому, щоб зрозуміти, чи є цей чудодійний зв’язок поліфенолу та білка у каві з молоком.

Під час експерименту Лунд з колегами виявили, що звичайна кава з молоком також генерує нові зв’язані молекули.

Вчені припустили, що такий зв’язок виникає не тільки в каві з молоком, але і в інших продуктах, таких як м’ясо та овочі або фруктові молочні коктейлі, але будуть потрібні подальші дослідження.

Загалом Лунд із колегами вивчили поліфенол-білковий зв’язок лише на клітинах, наступним етапом будуть випробування на тваринах. Потім команда сподівається починати випробування на людях. Паралельно команда також працює над пошуком способів підвищення активності поліфенолів в організмі людини за допомогою додавання до них білків.

Доповнення 

Американські вчені провели дослідження щодо впливу кофеїну на здоров’я людини і дійшли висновків, що на пристрасть до кави та шоколаду впливає так званий “ген кави”, який визначає, наскільки людина любить ці продукти.