Всеукраїнська Рада церков підтримала заборону релігійних організацій, пов'язаних з рф

Всеукраїнська Рада церков підтримала заборону релігійних організацій, пов'язаних з рф

Київ  •  УНН

17 серпня 2024, 14:35  •  22040 перегляди

Read in English

Всеукраїнська Рада церков підтримала ініціативу Зеленського щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов'язаних з країною-агресором. ВРЦіРО засудила РПЦ за співучасть у злочинах проти людяності.

Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) підтримала законодавчу ініціативу Президента Володимира Зеленського щодо заборони діяльності релігійних організацій, пов'язаних з країною-агресором. Про це УНН повідомляє із посиланням на заяву ВРЦіРО.

"Ми категорично засуджуємо діяльність Російської православної церкви, яка стала співучасницею кривавих злочинів російських загарбників проти людяності та яка освячує зброю масового знищення і відкрито заявляє про необхідність знищення української державності, культури, ідентичності, а віднедавна – і самих українців.

Ми підтверджуємо свою заяву від 11 квітня 2023 року про те, що партнерські стосунки та свобода віросповідання і їхній захист з боку держави є основою державно-конфесійних взаємовідносин в Україні, а жодна організація – чи то релігійна, чи світська, – яка має центр у країні, що здійснила військову агресію проти нашого народу, і керується державою-агресором, не може діяти в Україні. Ми підтримуємо законодавчу ініціативу Президента України щодо унеможливлення діяльності таких організацій в нашій країні, яка має також широку політичну і суспільну підтримку", - йдеться у заяві членів Всеукраїнської Ради.

Зеленський обговорив з Радою церков законопроект про заборону УПЦ МП16 серпня 2024, 17:31 • 21530 переглядiв

У Всеукраїнській Раді Церков вказали, що в Україні навіть в умовах жорстокої війни пошановують релігійні права і свободи. Віряни, незважаючи на певні виклики, пов’язані з війною, мають можливості для гідного виразу власних релігійних почуттів й переконань. Втім головною загрозою для релігійної свободи в Україні є російська агресія, внаслідок якої окупантами було вбито десятки священнослужителів, зруйновано сотні храмів і молитовних будинків.

"Московський патріархат виправдовує погроми та обмеження релігійної свободи, катування й убивства священників та пасторів і цинічно попирає Господні установлення та елементарні норми загальнолюдської моралі.

Ми переконані, що курс на захист свободи віросповідання та духовної незалежності, під яким ми розуміємо не замкненість, а відкритість до високих взірців наших релігійних традицій за одночасного несприйняття маніпуляцій вірою і прикриття злочинів релігією, сприятиме консолідації нашого суспільства заради нашої перемоги і утвердження довгоочікуваного справедливого миру", - йдеться у заяві.

Додамо

Як повідомляв УНН, наступного тижня Верховна Рада збирається розглянути у другому читанні законопроєкт про заборону релігійних організацій, які пов'язані з країною-агресором.