Відбулося перше засідання Міжнародної коаліції з питань повернення депортованих українських дітей: Зеленський закликав до дій

Відбулося перше засідання Міжнародної коаліції з питань повернення депортованих українських дітей: Зеленський закликав до дій

Київ  •  УНН

8 грудня 2023, 18:28  •  47476 перегляди

Read in English

Президент України Зеленський наголосив на необхідності термінових дій для повернення сотень тисяч депортованих українських дітей на першій зустрічі Міжнародної коаліції. Коаліція має на меті підтримати репатріацію дітей та возз'єднання з їхніми сім'ями.

Сьогодні відбулася перша зустріч Міжнародної коаліції країн за повернення українських дітей. На ній президент України Володимир Зеленський наголосив на тому, що необхідно вживати рішучі дії, щоб діти жили в своїй країні поряд з рідними, передає УНН.

росія сама заявляє про сотні тисяч депортованих українських дітей, яких вона вкрала в Україні та намагається розчинити у своєму бутті. І потрібні максимально швидкі та енергійні дії, щоб повернути всіх цих дітей... Закликаю вас збільшувати нашу коаліцію – збільшувати шанси кожної української дитини на життя вдома, на життя загалом, повернутись не через роки, а якнайшвидше 

- заявив Зеленський.

Деталі

Створення Міжнародної коаліції країн за повернення українських дітей було ініційоване наприкінці жовтня. 

Метою першої зустрічі коаліції було визначення практичних кроків країн-учасниць для підтримки України в поверненні депортованих і примусово переміщених дітей додому, а також залучення країн коаліції до реалізації конкретних проектів і зобов'язань, які забезпечать безпечну репатріацію, реабілітацію та інтеграцію постраждалих дітей.

На зустрічі також була представлена Декларація коаліції з повернення юних українців. Згідно з документом, сторони погоджуються застосовувати всі можливі зусилля для повернення викрадених дітей, а також підтримувати процес їх возз'єднання із сім'ями.

Окрім цього декларація передбачає надання всієї необхідної гуманітарної, медичної та психологічної допомоги постраждалим від незаконної депортації.

Та зрештою, передбачається підтримка міжнародних зусиль щодо притягнення рф до відповідальності.

Нагадаємо

Україні вдалося повернути вже понад 520 українських депортованих дітей

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вісім українських дітей, яких викрали росіяни, повернулися додому на день Святого Миколая