Вчені вважають, що коні можуть планувати дії наперед і мислити стратегічно

Вчені вважають, що коні можуть планувати дії наперед і мислити стратегічно

Київ  •  УНН

12 серпня 2024, 16:41  •  34399 перегляди

Read in English

Вчені з Ноттінгемського університету Трент виявили, що коні можуть думати наперед і планувати свої дії. У грі з винагородою коні швидко адаптували стратегію, щоб отримати найбільше ласощів з найменшими зусиллями.

Згідно з дослідженням Ноттінгемського університету Трент, в якому аналізувалися реакції тварин на гру з винагородою, коні мають здатність думати і планувати наперед і є набагато розумнішими, ніж вважали раніше. Про це УНН пише з посиланням на The Guardian.

Деталі

Коні вправно адаптували свій підхід до гри, щоб отримати найбільше ласощів, докладаючи при цьому найменше зусиль.

Раніше дослідження припускали, що коні просто реагують на стимули в даний момент, вони не заглядають наперед, не думають наперед і не планують свої дії - тоді як наше дослідження показує, що вони усвідомлюють наслідки і результати своїх дій

- сказала провідний дослідник Луїза Еванс.

У триетапній грі брали участь 20 коней, які спочатку отримували ласощі лише за те, що торкалися носом картки. Потім, на другому етапі, дослідники почали вмикати "стоп-сигнал". Коні отримували ласощі лише тоді, коли торкалися картки, коли стоп-сигнал був вимкнений.

Спочатку вони ігнорували світло і продовжували торкатися картки, незалежно від того, горіло світло чи ні. Але коли на третьому етапі дослідники запровадили 10-секундний тайм-аут, під час якого коні взагалі не могли грати в гру, хоча стоп-сигнал був увімкнений, команда виявила раптове і дуже значне зменшення кількості помилок у всіх учасників гри. Коні почали правильно торкатися картки лише в потрібний момент, щоб отримати ласощі.

Цього тайм-ауту було достатньо, щоб негайно отримати від них потрібну нам продуктивність. Цього було достатньо, щоб коні сказали: "Гаразд, давайте просто грати за правилами

- сказав Еванс.

Миттєва зміна стратегій таким чином вказує на те, що коні мають вищий рівень когнітивного мислення, ніж вважалося раніше. Це свідчить про те, що коні не просто не зрозуміли принципів гри, а розуміли правила весь цей час, але, будучи кмітливими, не бачили необхідності приділяти їм багато уваги на другому етапі.

Така поведінка вимагає від коня думати про майбутнє, кажуть дослідники, і є дуже цілеспрямованою, коли коні повинні зосередитися на тому, чого вони хочуть досягти, і на кроках, які їм для цього потрібно зробити.

Додамо

Австралійська дослідницька група виявила зв’язок, згідно з яким, діти, які ростуть з собаками, більш фізично активні, ніж діти без собак. Також у новому дослідженні ідеться про те, що наявність домашньої тварини знижує ризик хронічних захворювань.