В Україні зростає кількість ДТП за участю електросамокатів: які найчастіше

В Україні зростає кількість ДТП за участю електросамокатів: які найчастіше

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 06:08  •  11260 перегляди

Read in English

У судовому реєстрі знайдено 130 справ про ДТП з електросамокатами. Найчастіші випадки - наїзд на пішохода, пошкодження майна та керування у нетверезому стані, за що передбачені штрафи та позбавлення прав.

Щонайменше 130 справ через ДТП за участю електросамокатів знайдено у судовому реєстрі, свідчать дані моніторингового сервісу "Опендатабот", пише УНН.

Деталі

"Щонайменше 130 справ через ДТП за участю електросамокатів розглядалося у судах за останні 5 років за даними пошуковика по судовому реєстру "Бабуся". 34% з них потрапили на розгляд у 2023 році", - ідеться у повідомленні.

111 адміністративних та 22 кримінальні справи через ДТП з електросамокатами знайдено в судовому реєстрі станом на серпень 2024 року.

Найбільшу кількість ДТП за участю самокатників, як повідомляється, було зафіксовано торік: 36 адміністративних та 10 кримінальних справ. "Утім, рік до року таких проваджень лише більшає: цьогоріч вже відкрито більше кримінальних справ, аніж за весь 2021 рік. Від початку поточного року у судах вже розглядалося щонайменше 16 адміністративних та 3 кримінальні справи за участю самокатників", - сказано у повідомленні.

Найчастіші види ДТП, коли в дорожній пригоді винні водії самокатів, - це наїзд на пішохода або пошкодження майна. Водночас більшає кількість випадків, коли самокатників ловлять за кермом у нетверезому стані. За такі поїздки кермувальників можуть оштрафувати від 17 тис. грн із позбавленням права кермування на рік.

Проте не завжди самокатників можна повноцінно притягти до відповідальності. Так, п'яний кур'єр на електросамокаті, отримав лише штраф у 17 тис. грн, адже водійського посвідчення у порушника не було, зазначає "Опендатабот".

Також вказано, що більшає справ про ДТП з неповнолітніми на орендованих самокатах. Компанії з прокату самокатів Bolt та Jet страхують всі поїздки та зазначають, що кермувальник має бути повнолітнім. Якщо у ДТП трапив неповнолітній, наслідки цих автопригод страховкою не покриваються взагалі або ж сервіс залишає за собою право на остаточне рішення.

За порушення самокатників можуть штрафувати від 340 грн до 17 000 грн та на рік позбавити водійського посвідчення.

З початку року понад 800 українців загинуло у ДТП: що ставало найчастішою причиною аварій28 травня 2024, 08:24 • 17798 переглядiв