Україна може збільшити кількість спільних міжнародних експедицій в Антарктиці - Дикий

Україна може збільшити кількість спільних міжнародних експедицій в Антарктиці - Дикий

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 19:14  •  11168 перегляди

Read in English

Українські пропозиції викликали значний інтерес на засіданні КОМНАП. Очікується збільшення міжнародних проєктів на станції "Академік Вернадський" та судні "Ноосфера".

Українські пропозиції викликали значний інтерес, тож, ймовірно, міжнародних проєктів на "Вернадському" та "Ноосфері" суттєво побільшає. Про це повідомив директор Національного Антарктичного наукового центру Євген Дикий після засідання Ради керуючих національними антарктичними програмами (КОМНАП), передає УНН.

Деталі

Як повідомили у НАНЦ, Нові проєкти міжнародної співпраці для станції "Академік Вернадський" та судна "Ноосфера" й обмін досвідом з популяризації антарктичних досліджень – на цих ключових питаннях зосередила роботу українська делегація під час 36-го засідання Ради керуючих національними антарктичними програмами (КОМНАП).

Подія проходила минулого тижня в місті Буенос-Айресі (Аргентина). До заходу долучилися 176 представників із 33 національних антарктичних програм, зокрема фахівці НАНЦ від України.

На робочій групі з регіонального співробітництва (Антарктичний півострів) українська делегація представила план логістичних операцій 30-ї Української антарктичної експедиції на літній сезон 2024-2025 років і запросила інші країни до співпраці на базі станції "Академік Вернадський" та судна "Ноосфера".

Надзвичайно рідкісне явище: українські полярники зафіксували південне полярне сяйво14 серпня 2024, 10:59 • 113345 переглядiв

Така взаємодія дозволяє оптимізувати матеріальні ресурси для експедицій та використати заощаджені й отримані від партнерів кошти на розширення програми досліджень. Нагадуємо, що вже три роки триває успішна співпраця Української та Польської антарктичних програм, і нині її планують продовжити.

Українські пропозиції викликали значний інтерес, і після робочої групи відбулося те, заради чого засідання КОМНАП намагаються проводити офлайн, – низка двосторонніх перемовин з потенційними партнерами. Без їхньої згоди поки не можемо повідомити подробиці, але схоже, що міжнародних проєктів на "Вернадському" та "Ноосфері" суттєво побільшає 

– поділився директор НАНЦ Євген Дикий.

Також під час окремого семінару наші представники розказали, що робить Україна для популяризації антарктичних досліджень. Цей досвід був високо оцінений іншими учасниками, а українці дізнались цікаві та ефективні практики іноземних колег.

У вільний час українська делегація зустрілася з українською діаспорою – місцевим осередком товариства "Просвіта". Днями ця організація відсвяткувала 100-річчя своєї праці в Аргентині. Багато українців і українок, яких об’єднала "Просвіта", є нашими співвітчизниками в четвертому чи п’ятому поколінні, але вони зберігають українську мову та культуру, виступають адвокатами України в Аргентині й формують позитивний образ українців в аргентинському суспільстві.

Українські полярники розширили географію вивчення організмів Антарктики26 травня 2024, 03:53 • 32655 переглядiв

Представники НАНЦ домовилися з "Просвітою" про спільні заходи, зокрема, поширення в Аргентині фотовиставки про Україну в Антарктиді та організацію кількох онлайн-лекцій зі станції "Вернадський" для місцевої української молоді.

Нагадуємо, що під час цьогорічного засідання Договору про Антарктику Україна та ще 17 країн-учасниць Договору заблокували надання білорусі статусу Консультативної сторони Договору, а отже і права голосу в рішеннях щодо Антарктики.