У Мінфіні очікують, що ЄІБ невдовзі виділить 250 мільйонів євро на підтримку енергетичного сектору України

У Мінфіні очікують, що ЄІБ невдовзі виділить 250 мільйонів євро на підтримку енергетичного сектору України

Київ  •  УНН

22 липня 2024, 14:39  •  20465 перегляди

Read in English

Міністр фінансів України провів онлайн-зустріч з керівництвом ЄІБ. Обговорено стан впровадження програм співпраці та нові проєкти підтримки, зокрема в енергетичному секторі на 250 млн євро.

У понеділок, 22 липня, міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся в онлайн форматі з головою Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Надею Кальвіно та головою представництва ЄІБ в Україні Жаном Ерік де Загоном. Про це пише УНН з посиланням на заяву Мінфіну.

Деталі

Сторони обговорили стан впровадження програм співпраці, а також нові проєкти підтримки.У відомстві наголошують, що Україна та ЄІБ ретельно працюють над підготовкою нових фінансових угод.

Європейський інвестиційний банк системно підтримує Україну у пріоритетних напрямах. І ми продовжуємо працювати над розширенням нашого партнерства. Загалом обсяг ініціатив ЄІБ у державному секторі складає 26 проєктів обсягом 5,3 млрд євро

- резюмував Сергій Марченко. 

Зазначається, що з початку повномасштабної війни обсяг наданих інвестицій ЄІБ у всіх напрямах – близько 2 млрд євро. 

Важливий етап у реструктуризації боргу: Україна домовилася з власниками єврооблігацій22 липня 2024, 07:27 • 100177 переглядiв

Фінансова підтримка Банку спрямовується на забезпечення пріоритетних потреб країни, у тому числі на відновлення критичної інфраструктури та відновлення енергосистеми. 

Міністр фінансів наголосив на нагальній потребі у підтримці енергетичного сектору України, а також розробці нових проєктів з відновлення та розвитку електроенергетики в Україні. Очікується, що Банк найближчим часом схвалить пакет підтримки енергетичного сектору України на суму 250 млн євро 

- заявили у Міністерстві фінансів України.

Доповнення

Щодо поточних ініціатив, сторони відзначили фінансування ЄІБ проєктів малого-середнього підприємництва із трьома українськими банками: "Укргазбанк", "Прокредит Банк" та "Укрексімбанк".

Також обговорили підготовку до підписання Фінансової угоди між Україною та ЄІБ за проєктами "Впровадження системи екстреної  допомоги населенню за єдиним номером 112".

Крім того, обговорили низку потенційних спільних проєктів, зокрема, тих, що спрямовані на забезпечення житлом громадян України. 

Сторони домовились продовжити роботу над ефективним впровадженням поточних і потенційних проєктів та залученням нових інвестицій Банку в Україну. 

На підтримку гідроенергетики: ЄІБ розглядає можливість виділення Україні приблизно 100 млн євро 19 березня 2024, 17:15 • 24394 перегляди