У Держпродспоживслужбі розповіли, як вберегтися від пташиного грипу
Київ • УНН
КИЇВ. 3 лютого. УНН. Сьогодні в Україні відсутні підстави для виникнення пандемії пташиного грипу. Епізоотична ситуація є стабільною, і жодного випадку захворювання серед людей зафіксовано не було. Поряд з цим, актуальною є тема профілактики пташиного грипу. Як вберегти себе та рідних від захворювання, УНН розповіли у Держпродспоживслужбі.
Контролери радять українцям купувати продукцію птахівництва лише у місцях санкціонованої торгівлі. Таке м'ясо птиці є цілком безпечним, додають у Держпродспоживслужбі.
"У даний період, як і в інші періоди, купувати продукцію слід у санкціонованих місцях продажу та не купувати продукцію на стихійних ринках тощо", - підкреслили фахівці.
Готувати продукцію птахівництва потрібно дотримуючись певних правил. Жодного випадку захворювання на грип птиці унаслідок споживання належно приготованої курятини досі зафіксовано не було, додають фахівці.
"У реґіонах, не охоплених грипом птиці, звичного готування продукції птахівництва з дотриманням правил гігієни цілком достатньо.
У зонах, уражених грипом птиці, теплова обробка продукції птахівництва (так, щоб не залишалося непроварених, непросмажених частин, щоб яйця були зварені "накруто" тощо) означає безпечну їжу", - розповіли контролери.
Таким чином, вірус пташиного грипу руйнується від високої температури, інформують у Держпродспоживслужбі.
"Звичайне готування їжі, коли будь-яка її частина прогрівається принаймні до 70° C, гарантовано знищує вірус. Треба також дбати, щоби приготована їжа не контактувала з сировинними продуктами; ті, хто готує її, мають дбайливо мити руки (досить звичайного мила й води), тримати чистими й дезінфікувати поверхні, на яких обробляється сира продукція птахівництва", - кажуть контролери.
Про мінімізацію ризиків занесення грипу птиці повинні дбати також власники птахогосподарств та особистих селянських господарств, кажуть у Держпродспоживслужбі.
Так, птахофабрики повинні дотримуватися вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та "Ветеринарно-санітарних правил для птахівницьких господарств і вимог до їх проектування".
Щодо особистих селянських господарств - вони повинні дотримуватися "Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах", зокрема:
- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки та щоденно їх заливати дезрозчином;
- щоденно проводити клінічний огляд птиці;
- перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця, переодягатися;
- мінімізувати у даний період контакт з птицею;
- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);
- не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;
- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;
- проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;
- інформувати негайно державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку.
"Тим, хто працює з птахами, рекомендовано користуватися захисним одягом та дотримуватися особистої гігієни", - радять фахівці.
Контролери також закликали українців повідомляти про факти знаходження мертвих птахів територіальні органи Держпродспоживслужби.
Раніше УНН повідомляв, що курятина промислового виробництва безпечніша за “домашню”.
“По-перше, тому, що птиця, яка вирощується промисловими господарствами, ізольована від комунікації із дикими птахами. По-друге, тому, що промислові господарства роблять щеплення від хвороби Ньюкасла, яка дуже пов’язана із пташиним грипом, і по факту захищає від захворювання, по 5-6 разів на рік. Тоді як у приватних господарствах таких щеплень майже ніхто не робить”, — наголошують експерти.