Ціна нафти продовжує падати: у чому ж причина

Ціна нафти продовжує падати: у чому ж причина

Київ  •  УНН

22 серпня 2024, 07:26  •  13999 перегляди

Read in English

Ф'ючерси на нафту Brent і WTI знижуються через побоювання щодо світового попиту. Інвестори очікують можливого збільшення видобутку ОПЕК+ у жовтні, незважаючи на скорочення запасів палива в США.

Ціни на нафту впали п’яту сесію в четвер, оскільки інвестори стурбовані перспективами світового попиту, незважаючи на скорочення запасів палива в США.

Пише УНН з посиланням на Reuters.

Ф'ючерси на нафту Brent знизилися на 10 центів до 75,95 доларів за барель, а ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate впали на 23 центи до 71,70 доларів на 06:39 за Гринвічем. Контракт WTI на перший місяць знизився на 6,9% з 15 серпня, тоді як ф'ючерси на Brent впали на 6,4% за той же період.

Ціни знизилися на тлі звіту в середу, який показав переглянуту статистику зайнятості в США, найбільшому споживачеві нафти у світі. Дані свідчать, що у 2024 році було створено менше робочих місць, ніж повідомлялося раніше. Крім того, слабкі економічні показники з Китаю, другої за величиною економіки світу та найбільшого імпортера нафти, теж сприяли зниженню цін.

Інвестори також очікують, що Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, такі як росія, відомі як ОПЕК+, можуть скасувати деякі добровільні скорочення видобутку у жовтні, що призведе до збільшення пропозиції.Ціни на нафту впали п'яту сесію поспіль у четвер, оскільки інвестори стурбовані перспективами світового попиту, незважаючи на скорочення запасів палива в США.

Пріянка Сачдева, старший ринковий аналітик Phillip Nova, зазначила, що слабкий світовий попит і потенційна загроза відмови ОПЕК+ від скорочення видобутку чинять тиск на нафту, хоча конфлікт на Близькому Сході та геополітична напруженість в інших регіонах схиляють ризики на користь зростання цін.

Інвестори також стурбовані тим, як розвиватиметься виробництво в ОПЕК+ у четвертому кварталі, якщо скорочення видобутку будуть скасовані, хоча вони можуть бути призупинені або скасовані за потреби.Аналітики ING зазначають, що зростаючий тиск на ціни підвищує ймовірність того, що ОПЕК+ може відмовитися від своїх планів поступового збільшення пропозиції з жовтня, оскільки їх реалізація, ймовірно, призведе до подальшого зниження цін.

Ціни на нафту падають, незважаючи на звіт уряду США, який показав, що запаси сирої нафти, бензину та дистилятів у США скоротилися протягом тижня, що закінчився 16 серпня, у той час, коли нафтопереробні заводи збільшили свої обсяги.

Аналітики Citi зазначили, що, незважаючи на скорочення запасів сирої нафти та інших ключових продуктів, слабкі дані щодо імпорту нафти з Китаю та низький попит на середні дистиляти в США сприяли зниженню геополітичної премії на нафтових ринках.

Занепокоєння щодо війни між Ізраїлем і Газою зменшилося минулого тижня, оскільки США, Ізраїль і ХАМАС намагаються досягти угоди про припинення вогню, хоча дипломатичні зусилля США на початку цього тижня завершилися без перемир'я.

Ринковий стратег IG Єп Джун Ронг в електронному листі зазначив, що наразі каталізатори зростання нафти виглядають обмеженими, оскільки зростають шанси на припинення вогню на Близькому Сході, що змушує ринок переоцінювати геополітичні ризики. Він також додав, що економічні умови в США, хоч і сприяють майбутньому пом'якшенню політики, поки що не дають впевненості у покращенні прогнозів попиту на нафту.

Нагадаємо 

Вчора, ціни на нафту знизилися до двотижневого мінімуму на тлі зменшення загрози поставок на Близькому Сході після прогресу в переговорах щодо припинення вогню в Газі та погіршення економічних показників у Китаї, що вплинуло на глобальний попит на пальне.