Reuters: цієї осені США можуть оголосити про передачу Україні ракет великої дальності для F-16

Reuters: цієї осені США можуть оголосити про передачу Україні ракет великої дальності для F-16

Київ  •  УНН

3 вересня 2024, 11:28  •  26689 перегляди

Read in English

США планують надати Україні крилаті ракети JASSM великої дальності. Це може змінити стратегічний ландшафт конфлікту, дозволивши Україні вражати цілі глибоко в РФ.

США близькі до домовленості про надання Україні крилатих ракет великої дальності, які можуть уражати ціль вглибині рф. Про це з посиланням на джерела пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Одразу три співрозмовники заявили, що про включення ракет класу "повітря-поверхня" (JASSM) до пакета озброєнь буде оголошено цієї осені. Проте остаточного рішення щодо цього досі немає.

Окрім того, навіть у випадку оголошення про передачу такого озброєння, Києву доведеться почекати кілька місяців, оскільки потрібно розв'язати технічні питання перед будь-яким постачанням.

Зеленський: далекобійність українських Сил оборони – серед перших питань у домовленостях з партнерами 31 серпня 2024, 18:04 • 60772 перегляди

Наразі ракета JASSM поки що інтегрована лише в літаки американської розробки. Україна в кінцевому підсумку буде експлуатувати кілька десятків літаків F-16, кожен з яких може нести по дві крилаті ракети.

Проте один з американських посадовців заявив, що наразі фахівці намагаються зробити ракету сумісною з іншими винищувачами, які є на озброєнні в Україні, окрім F-16.

Хоча посадовець не надав більш детальної інформації про те, з якими саме літаками з українського арсеналу може бути використана JASSM, ймовірно, йдеться про літаки радянських часів МіГ-29, Су-24 і Су-27.

Доповнення

Співрозмовники Reuters пояснюють, що надсилання JASSM в Україну може суттєво змінити стратегічний ландшафт конфлікту, оскільки більша частина рф опиниться в зоні досяжності потужних високоточних боєприпасів.

Також військові аналітики припускають, що впровадження JASSM, які є малопомітними і можуть вражати далі, ніж більшість інших ракет з нинішнього арсеналу України, може відсунути російські плацдарми і склади постачання на сотні кілометрів.

Це своєю чергою серйозно ускладнить здатність рф підтримувати свої наступальні операції і потенційно надасть Україні стратегічну перевагу.

США блокують дозвіл Британії на використання Storm Shadow Україною по території рф – The Times17 серпня 2024, 11:00 • 67544 перегляди

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібен не лише дозвіл на застосування далекобійної зброї по об'єктах рф, а й її фактичне отримання. Він зазначив, що це питання залежить від США, Британії, Франції та Німеччини.