Помірне споживання алкоголю зменшує ризик розвитку недоумства
Київ • УНН
КИЇВ. 7 лютого. УНН. Вживання невеликої кількості алкоголю сприяє зниженню ризику хвороби Альцгеймера. Про це заявляють американські вчені з Рочестерського університету, передає УНН з посиланням на Science Newsline.
Встановлено, що спиртне має сприятливо діє на глімфатіческую систему, яка очищає ЦНС ссавців від продуктів життєдіяльності.
Глімфатічна система була відкрита в 2012 році в ході експерименту на мишах. Її робота заснована на закачуванні ліквори (спинномозкової рідини) в тканини мозку і подальшому його видаленні разом з низкою білків та інших сполук, які можуть брати участь у розвитку деменції та інших патологічних станів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Червоне вино підвищує шанси на зачаття дитини
Виявилося, що вживання великої кількості алкоголю протягом тривалого часу негативно впливає на функції глімфатіческой системи, що виражається в зростанні кількості маркерів запалення в астроцити - клітинах, що є ключовими регуляторами закачування ліквору. Однак низькі дози спиртних напоїв (0,5 грама на кілограм маси тіла в день) посилювали ефективність системи.
"Низьке і помірне споживання алкоголю зменшують ризик розвитку недоумства, тоді як надмірна пристрасть до спиртного негативно впливає на когнітивні здібності", - йдеться в повідомленні.
Нагадаємо, як повідомляв УНН, рівень споживання алкоголю українцями не падає. А скорочення обсягів легального виробництва алкогольних напоїв в країні свідчить про те, що покупець віддає перевагу підпільно виготовленого продукту. В першу чергу, це пов'язано з низькими доходами населення.
Відзначимо, що в цьому році подорожчання алкоголю поки не передбачається, тому як парламент відмовився підвищувати на спиртне акцизну ставку. При цьому, пляшка якісної горілки на полиці вже сьогодні досягає в Україні значення в 90 грн.