Politico: Угорщині загрожує паливна криза

Politico: Угорщині загрожує паливна криза

Київ  •  УНН

21 липня 2024, 02:37  •  79963 перегляди

Read in English

Україна частково заборонила транзит російської нафти, що загрожує енергетичній безпеці Угорщини. Будапешт шукає альтернативні джерела постачання, побоюючись дефіциту палива та відключень електроенергії.

Угорщина поспішно шукає способи уникнути відключення електроенергії та дефіциту палива після того, як Україна запровадила часткову заборону на транзит російської нафти через свою територію. Минулого місяця Київ ввів санкції, блокуючи транзит сирої нафти трубопроводом, який використовується найбільшою приватною нафтовою компанією Росії "Лукойл" для постачання до Центральної Європи. Про це пише Politico, передає УНН.

Деталі

Метою України є позбавлення Кремля ключового джерела доходів, що використовуються на військові потреби, через два роки після повномасштабного вторгнення в країну. Однак цей крок викликає побоювання в Угорщині щодо можливого дефіциту поставок. Будапешт отримує 70% свого імпорту нафти з Росії, половину з якої постачає "Лукойл".

Ілона Гізіньська, експерт з Угорщини з Centre for Eastern Studies, висловила занепокоєння, попереджаючи про можливість високих цін на енергоносії та дефіцит електроенергії протягом "кілька тижнів", якщо не буде знайдено альтернативних рішень.

Аналітики з Центру досліджень енергетики та чистого повітря зазначили, що лише у квітні цього року Угорщина витратила майже чверть мільярда євро на російську нафту та газ.

У п'ятницю головний дипломат Угорщини Петер Сійярто заявив , що українські заходи можуть поставити під загрозу довгострокову енергетичну безпеку країни, критикуючи Київ за їхнє введення. Він зазначив, що Угорщина розпочала переговори з Москвою щодо пошуку альтернативних джерел постачання російської нафти.

Орбан пообіцяв продовжити "мирну місію" попри критику ЄС19 липня 2024, 12:02 • 31276 переглядiв