На Черкащині відбулася наймасовіша висадка півоній

На Черкащині відбулася наймасовіша висадка півоній

Київ  •  УНН

9 серпня 2024, 11:51  •  15824 перегляди

Read in English

У селі Мельники відбулася наймасовіша висадка півоній під час фестивалю "Крутий заміс". Ініціатива спрямована на розвиток туризму та підтримку ЗСУ, об'єднуючи громаду та бізнес.

4 серпня під час мистецького фестивалю "Крутий заміс" відбулася наймасовіша висадка квітів на популярній туристичній локації Черкащини  - у "Яру півоній", що в селі Мельники поблизу Холодного Яру. Навесні тут розквітнуть тисячі кущів квітів з усіх куточків України.  

Ініціативу створити таку локацію в одному з наймальовничіших куточків Черкащини сім років тому підтримав Олександр Воскобойнік, директор "МХП-Урожай", у співпраці з Фондом "МХП-Громаді". Тоді перші кущі півоній висадили під час відкриття мистецького фестивалю "Крутий заміс".  

Чому на старті підтримав цей проєкт? Бо вбачаю у ньому дві важливі складові: екологічну ініціативу та розвиток туристичної привабливості історичного місця - Холодного Яру. Як бачимо, до нашого Яру Півоній уже їдуть на відвідини туристи звідусіль. За кордоном також чули про цю чудову місцину на Черкащині. Тож очікуємо на гостей і звідти. Традицію висаджувати квіти 4 серпня ми зберегли навіть під час великої війни. Що характерно -  після початку повномасштабного вторгнення росії люди ще охочіше залучаються до висадки квітів. Саджанці привозять тисячами. Ще з більшим завзяттям роблять нашу Україну красивою. Це будуть квіти Перемоги, я їх так називаю

- говорить Олександр Воскобойнік. 
Image

Сім років тому завдяки об'єднанню бізнесу, громади та активних жителів на Черкащині з'явилася така приваблива туристична локація, яка сьогодні привертає увагу, продовжує розвиватися та має усі шанси стати улюбленим місцем для туристів з різних куточків країни. Чому це важливо для громади? У першу чергу, бо це прямі інвестиції у її розвиток. Завдяки туризму з'являється запит на сервіс, а це — розвиток підприємництва, створення нових робочих місць та податки в місцевий бюджет. Це те, що робить наші громади спроможніми та самодостатніми, та такими, де хочеться жити та будувати своє майбутнє,

- зазначила Тетяна Волочай, голова Ради розвитку громад Благодійного фонду «МХП - Громаді». 
Image

Ідейним натхненником створення привабливої туристичної локації на шляху до Холодного Яру став Юрій Романча, голова ГО "Патріоти рідного краю – Україна". Пригадує, що на перший мистецький фестиваль "Крутий заміс", який відбувся у 2018 році, привозили квіти не лише з Черкащини, а й усієї України:   

"Перші квіти в "Яру півоній" були з Коломиї, які привіз з собою кобзар Віктор Пашник. Люди не просто привозять сюди саджанці, а висаджують їх самостійно, разом з родиною або ж громадами. Насправді, фестиваль і всі його дійства об’єднують. Ми збираємо кошти для захисників. Зокрема, на дрони для 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр". Будь-який такий позитивний та потужний енергетичний посил у простір – це важливо й для нашого краю, і для нашої країни і для планети загалом".   

Участь в екологічній акції взяли представники місцевих громад та гості Черкащини.  

 Сім років тому перші квіти у "Яру півоній" висадила і Поліна Леус з Кам’янщини.  Відтоді щороку з чоловіком та внучкою беруть участь в акції. Залишається на полі, доки всі кущі не знайдуть своє місце на локації. Розповідає, що нині, коли ворог намагається все зруйнувати та знищити в Україні, їй ще більше хочеться висаджувати квіти. 

"Це бажання йде з середини, з душі. Хоч вже й під сімдесят, і важкувато, а бажання створювати красу, дарувати радість людям перемагає. Приїздимо і висаджуємо квіти. Можна сказати, що це поле підростало разом із нашою внучкою. Вперше вона сюди приїхала з  нами в шість років", - розповідає жінка.   

Image

Щороку приїздять підтримати ініціативу й представники Червонослобідської громади. Кажуть, що за цей час посадили вже пів тисячі півоній.  

"Квіти для висадки передають жителі громади. Ми навіть знаємо, в яких рядках ростуть наші півонії, - зауважує Олександр Литвиненко, сільський голова Червонослобідської ТГ. – Вважаю, що такі ініціативи потрібно підтримувати та розвивати. З одного боку, це можливість власноруч створити красу навколо себе та перезавантажитися, адже ми живемо в постійному стресі та напрузі через війну. З другого – ще один спосіб мобілізуватися та згуртуватися для підтримки сил оборони". 

Екологічна акція стала частиною програми мистецького фестивалю "Крутий Заміс", який мав на меті зібрати кошти на підтримку 93-ї ОМБР "Холодний Яр".