Лубінець не вірить у обмін "всіх на всіх" найближчим часом

Лубінець не вірить у обмін "всіх на всіх" найближчим часом

Київ  •  УНН

16 серпня 2024, 12:18  •  25035 перегляди

Read in English

Омбудсмен заявив, що Україна прагне домовитися з рф про принципи обміну полоненими. Операція ЗСУ в курській області покращує ситуацію з поверненням українських бранців.

Найближчим часом не варто очікувати обміну полоненими у форматі "всіх на всіх" попри операцію у курській області рф і поповнення обмінного фонду, вважає уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Втім, за його словами, українська сторона робить все можливе, щоб великі обміни відбулися. Про це він сказав в ефірі Радіо Свобода, передає УНН.

Постійно українська сторона виступає з ініціативою проведення великих обмінів, у тому числі неодноразово через посередників ми виступали з ініціативою проведення обмінів "всіх на всіх". Чи вірю я, що найближчим часом може відбутися обмін "всіх на всіх"? Ні, не вірю. Чи вірю я, що українська сторона робить все можливе, щоб великі обміни відбувалися? Так, цим займається велика команда Координаційного штабу, я особисто в щоденному режимі"

- заявив Омбудсмен.

Він також зауважив, що що операція ЗСУ в курській області росії покращує ситуацію з поверненням полонених українців із території рф та ТОТ України.

За словами Лубінця, українська сторона хоче домовитися з росією про принципи проведення обмінних процесів.

"Мені би дуже хотілося, щоб ми з росією домовилися нарешті про принципи проведення обмінних процесів і повернення цивільних громадян, використовуючи цю ситуацію… Нам треба використовувати принцип справедливості. Хто раніше потрапив у полон, той раніше виходить. У нас є списки військовополонених і цивільних заручників, яких росіяни взяли в полон ще до початку повномасштабного вторгнення – з 2014 року, в нас є оборонці Маріуполя, які більше ніж два роки перебувають у полоні. Серед них є навіть ті, хто після верифікації і підтвердження Міжнародним комітетом Червоного Хреста був поранений у полоні, що взагалі нонсенс із погляду міжнародного гуманітарного права", – розповів Омбудсмен.

Він не уточнив, чи російська сторона вже надала списки людей, яких хоче повернути в першу чергу.

Нагадаємо

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець 14 серпня повідомив, що провів розмову із російською омбудсменкою тетяною москальковою з приводу обміну полоненими на тлі наступу ЗСУ в курській області.

15 серпня повідомлялось, що спецпризначенці СБУ у курській області взяли в полон 102 військових рф. Це наймасовіша операція зі взяття ворога в полон, яку вдалося провести за один раз.