Легалізація трофейної зброї: Рада днями збирається розглянути відповідний законопроєкт

Легалізація трофейної зброї: Рада днями збирається розглянути відповідний законопроєкт

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 12:58  •  39941 перегляди

Read in English

Верховна Рада може ухвалити законопроєкт про регулювання трофейної вогнепальної зброї. Документ встановлює порядок отримання, декларування та поводження зі зброєю цивільними особами під час воєнного стану.

Верховна Рада найближчими днями може ухвалити у другому читанні законопроєкт, який регулюватиме питання трофейної вогнепальної зброї, а також встановлює порядок отримання, декларування та поводження із нею. Про це пише УНН із посиланням на проєкт порядку денного засідання ВР та картку законопроєкту №9538.

Деталі

Відповідно до законопроєкту, цивільні, які знайшла вогнепальну зброю, її основні частини або боєприпаси до неї, зобов’язана негайно повідомити Національну поліцію України про це та впродовж 24 годин передати до правоохоронних органів в будь-який зручний спосіб для подальшої здачі чи декларування або вказати на їх місцеперебування для подальшого вилучення.

Вогнепальна зброя і боєприпаси до неї, що були знайдені цивільними особами та задекларовані, можуть застосовуватися цивільними особами для відсічі та стримування збройної агресії російської федерації або інших держав

- йдеться в законопроєкті.

Декларуванню не підлягає:

  • нарізна вогнепальна зброя калібру від 12,7 мм та більше і боєприпаси до неї;
  • гладкоствольна вогнепальна зброя калібру більше 23 мм і боєприпаси до неї;
  • кулемети, гранатомети, міномети, вогнемети, переносні зенітно-ракетні комплекси, ствольні артилерійські системи і боєприпаси до них та інша зброя і боєприпаси, що не можуть перебувати у власності цивільних осіб;
  • вогнепальна зброя і боєприпаси до неї, що є засобом або знаряддям вчиненого кримінального правопорушення;
  • вогнепальна зброя із видаленим чи незаконно зміненим маркуванням;
  • вогнепальна зброя і боєприпаси до неї, закріплені за військовослужбовцями Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань;
  • боєприпаси окремо від вогнепальної зброї.

Вогнепальна зброя і боєприпаси до неї, що не підлягають декларуванню, вилучаються в установленому порядку органами Національної поліції України. Задекларована вогнепальна зброя і боєприпаси до неї перебувають у володінні та користуванні цивільних осіб протягом дії воєнного стану

- зазначається в документі.

Цивільні особи не пізніше 90 днів після припинення або скасування воєнного стану в Україні зобов’язані здати отриману ними вогнепальну зброю і невикористані боєприпаси до неї до органів Нацполіції.

В проєкті закону також прописуються випадки, в яких громадяни не зможуть отримати право на знайдену та задекларовану вогнепальну зброю:

  • вогнепальна зброя не підлягає декларуванню;
  • вогнепальна зброя належить іншій фізичній або юридичній особі, у тому числі є державною власністю;
  • вогнепальна зброя належить до видів вогнепальної зброї, що не може перебувати у власності фізичної особи.

В разі прийняття законопроєкту, цивільні, які мають у володінні вогнепальну зброю і боєприпаси до неї, що підлягають декларуванню, повинні протягом одного місяця звернутися до органів Нацполіції для їх декларування або здачі.

Нагадаємо

Минулого тижня Президент України Володимир Зеленський закликав Верховну Раду зібратися невідкладно найближчим часом для розгляду оборонного законодавчого пакета, а саме питань щодо, зокрема, врегулювання трофейної зброї, громадянства іноземців, які воюють в українських легіонах та позбавлення зрадників держнагород.