Естонська православна церква прибрала згадку про московський патріархат зі свого статуту

Естонська православна церква прибрала згадку про московський патріархат зі свого статуту

Київ  •  УНН

20 серпня 2024, 22:52  •  8237 перегляди

Read in English

Собор ЕПЦ ухвалив нову редакцію статуту, прибравши згадку про московський патріархат. Церква змінила назву на "Естонська православна церква" та закріпила самостійність у церковних справах.

На другій сесії собору Естонської православної церкви (ЕПЦ МП) ухвалено нову редакцію статуту, в якій прибрано згадку про московський патріархат. Про це повідомляє ERR, пише УНН.

Основним завданням сесії було затвердити шляхи досягнення більшої адміністративної самостійності ЕПЦ з урахуванням досягнутих домовленостей у переговорах із Естонською державою,

- повідомляється на офіційному сайті церкви.

Деталі

Собор ухвалив нову редакцію статуту церкви, в якій закріплюється самостійність у справах церковно-адміністративних, церковно-господарських, церковно-просвітницьких та церковно-громадянських.

Також із посиланням на Томос 1993 року, виданий патріархом алексієм II, було змінено назву церкви. Тепер це Естонська православна церква (ЕПЦ),

- йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Собор схвалив діяльність Синоду в переговорному процесі з державою та висловив упевненість, що православним в Естонії вдасться знайти "шляхи та засоби лікування розколу на основі канонічності, взаємної поваги та рівноправності".

У Чехії Сенат закликав розслідувати вплив рф на православні церкви в країні20 серпня 2024, 17:08 • 13370 переглядiв

Собор ухвалив продовжити свою діяльність для повноцінної участі у розв'язанні кризових проблем, доручивши Синоду ЕПЦ визначити проведення наступної сесії у встановлений час.

Митрополит Талліннський та всієї Естонії брав участь у засіданні Собору віддалено.

Доповнення

Видання зазначає, що наприкінці липня, представники ЕПЦ МП та МВС Естонії погодили подальші кроки щодо зниження та ліквідації впливу московського патріархату на церкву. ЕПЦ МП представила своє бачення процесу відокремлення від москви у два етапи. На першому передбачалося змінити статут, а на другому – розпочати консультації з Естонською апостольською православною церквою (ЕАПЦ) для пошуку можливостей для об'єднання у майбутньому всіх православних Естонії під єдиною церквою.

Нагадаємо

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №8371 про заборону діяльності релігійних організацій, пов'язаних з рф. Закон набуде чинності через 30 днів, але громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на розрив зв'язків з РПЦ.