zhiteli-odeschini-byut-na-spolokh-i-prosyat-utilizuvati-zatonuli-otrutokhimikati

Жителі Одещини б’ють на сполох і просять утилізувати «затонулі» отрутохімікати

 • 150864 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Майже 50 років жителі села Алтестове, що на Одещині, живуть поруч з бункером отрутохімікатів. Попри давнє «сусідство», ситуація не поліпшується, а лише погіршується - ще трохи і отрутохімікати опиняться у Хаджибейському лимані. Втрутитися у ситуацію просять голову Одеської обласної адміністрації Олега Кіпера, повідомляє УНН.

Деталі

Мова не лише про бункер з отрутою, а про найбільший їх склад на території області - майже 150 тонн. У далекому 1972 році отрутохімікати буди підняті з затонулого в Одеській затоці теплохода «Моздок». У 1978 році, ще за часів радянської влади, був побудований бункер для їхнього зберігання - з того часу отрута там й лежить у м’яких контейнерах «біг бег».

Попри те, що «спадок» дістався державі, утилізацією має займатися регіон. Приблизна сума робіт по ліквідації отрути може сягати 20 млн грн.

Як повідомили УНН в Дачненській сільраді, на території якої знаходиться бункер: «Отрута залишається практично просто неба, а саме сховище знаходиться в незадовільному стані та частково зруйноване».

Нагадаємо

У 2016 році повідомлялось про отруєну рибу у Хаджибеївському лимані. Тоді, за словами хіміка-аналітика лабораторії центру стандартизації Олесі Федорчук, були виявлено три види пестицидів, які могли спричинити алергічні реакції, отруєння і навіть летальні випадки. Пестициди у лиман ймовірно тоді потрапили саме зі згаданого бункера небезпечних відходів. 

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    На Полтавщині окупанти поцілили у нафтоперобний завод - ОВА

     • 215754 переглядiв

    На Дніпропетровщині збили два ворожих безпілотника - ОВА

     • 110818 переглядiв

    Дуда: Поразка росії - гарантія миру в майбутньому

     • 248630 переглядiв

    Українська авіація завдала 20 ударів по ворогу - Генштаб

     • 119421 переглядiв

    У сочі масштабна пожежа: вибухнула цистерна з паливом

     • 367393 переглядiв

    Литва анонсувала новий пакет військової допомоги Україні

     • 143994 переглядiв

    Латвія надасть додаткову військову допомогу Україні

     • 203283 переглядiв