ukenru
yevropa-rozglyadaye-spacex-ilona-maska-yak-zaminu-roskomosu

Європа розглядає SpaceX Ілона Маска як заміну роскомосу

 • 111445 переглядiв

КИЇВ. 12 серпня. УНН. Європейське космічне агентство (ЄКА) розпочало попередні технічні обговорення зі SpaceX Ілона Маска, які можуть призвести до тимчасового використання її пускових установок після того, як війна в Україні заблокувала доступ Заходу до російських ракет "Союз". Про це інформує агенство Reuters, пише УНН.

Деталі

SpaceX стала ключовим претендентом поряд з Японією та Індією, але остаточні рішення залежать від невирішеного графіка запуску європейської ракети Ariane 6.

«Я сказав би, що ми обговорюємо два з половиною варіанти. Одним із них є SpaceX, це ясно. Ще одним можливо є Японія», — сказав агентству Reuters генеральний директор ЄКА Йозеф Ашбахер.

«Японія чекає на перший політ своєї ракети наступного покоління. Іншим варіантом може бути Індія», - додав він.

«Я сказав би, що SpaceX є більш оперативним з них і, безумовно, одним з резервних запусків, які ми розглядаємо».

Ашбахер зазначив, що переговори залишаються на стадії вивчення.

«Ми, звичайно, маємо переконатися, що вони підходять. Це не те саме, що застрибнути в автобус», - сказав він.

Ашбахер розповів, що точніший графік запуску Ariane 6 стане яснішим до жовтня. Потім ЄКА завершить роботу над резервним планом, який буде представлений міністрам 22 країн агентства в листопаді.

Доповнення

Falcon 9 SpaceX вже залучив інших клієнтів, розірвавши зв'язки із все більш ізольованим космічним сектором Москви на тлі війни в Україні.

Фірма супутникового інтернету OneWeb, конкурент супутникового інтернет-підприємства SpaceX Starlink, забронювала щонайменше один запуск Falcon 9 у березні. Вони також забронювали запуск в Індії.

У понеділок Northrop Grumman забронювала три місії Falcon 9 для доставки вантажів NASA на Міжнародну космічну станцію, доки компанія розробляє нову версію ракети Antares, чиї двигуни російського виробництва були відкликані Москвою у відповідь на санкції.

Додамо

Нещодавно призначений глава космічного відомства росії юрій борисов заявив минулого місяця, що росія піде з МКС після 2024 року.

Але пізніше борисов пояснив, що плани росії не змінилися, а західні офіційні особи заявили, що російське космічне агентство не повідомляло про якісь нові плани.

Українські Національні Новини

Технології