vyshcha-rada-pravosuddia-vidmovylas-staty-na-zakhyst-suddi-na-yakoho-tysnuv-hetmantsev

Вища рада правосуддя відмовилась стати на захист судді, на якого тиснув Гетманцев

 • 33397 переглядiв

Вища рада правосуддя не знайшла підстав для захисту судді Циктіча від втручання голови податкового комітету Ради Гетманцева. ВРП одноголосно відхилила заяву судді про тиск, незважаючи на критику дій Гетманцева експертами.

Вища рада правосуддя вирішила, що немає підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за заявою судді Шевченківського районного суду Києва Віталія Циктіча, на якого здійснював тиск та втручався у діяльність суду голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев, пише УНН.

"До ВРП надійшли повідомлення … судді Шевченківського районного суду міста Києва Циктіча Віталія Михайловича… про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя… за результатами перевірки повідомлень членами ВРП, а саме… Усиком Григорієм Івановичем за повідомленням… судді Шевченківського районного суду міста Києва Циктіча… не встановлено фактів втручання у їхню діяльність як суддів, а також дій, що несуть загрозу незалежності суддів та авторитету правосуддя, про що складені відповідні висновки", - повідомив на засіданні голова ВРП Григорій Усик.

ВРП підтримала вказані висновки одноголосно – 14 із 14 членів орану проголосували "за". Варто зазначити, що голосування було пакетним і стосувалося заяв про тис одразу 10 суддів.

Нагадаємо

Раніше голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев опублікував у Telegram-каналі кілька дописів, у яких, закликав громадськість до тиску на суд та відверто критикував рішення суддів. Суддя Шевченківського районного суду Києва Віталій Циктіч звернувся до Вищої ради правосуддя і Офісу генерального прокурора із заявою про тиск з боку Гетманцева і намагання нардепа впливати на рішення суду і втручатись у його діяльність.

Після того Гетманцев опублікував ще один допис, у якому розкритикував рішення колегії суддів Дніпропетровського окружного адмінсуду. Вони визнали, що Нацбанк ухвалив незаконне рішення про позбавлення ліцензії та старт ліквідації банку "Конкорд". Ймовірно таким чином Гетманцев хотів вплинути на суддів, які розглядатимуть апеляційну скаргу НБУ. Суддя Циктіч повідомив УНН, що Офіс Генпрокурора відмовився відкривати кримінальне провадження за його заявою. 

Додамо

Президент Всеукраїнської асоціації суддів у відставці Денис Невʼядомський наголосив, що своїми закликами Гетманцев порушує Кримінальний кодекс України. Нардеп, за його словами, зокрема закликає до втручання в діяльність суду, а також порушує презумпцію невинуватості.

Адвокат Дмитро Касьяненко зазначив, що допис Гетманцева може бути розцінений як тиск на суддю та вплив на його рішення. Юрист Сергій Лисенко вважає, що Гетманцев через соцмережі намагається впливати на суд через громадську думку і перебирає на себе роль судді визначаючи, яке рішення Феміди буди законним у кримінальному провадженні щодо нелегального тютюну.

Популярні

Новини по темі

Кабмін схвалив стратегію продовольчої безпеки України

 • 33880 переглядiв

Уряд затвердив початок та кінець навчального року в школах

 • 24217 переглядiв