vsesvitnii-den-enerhetychnoi-nezalezhnosti-den-kapibary-den-narodzhennia-futbolnoho-svystka-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-10-lypnia

Всесвітній день енергетичної незалежності, День капібари, День народження футбольного свистка. Що ще можна відзначити 10 липня

 • 120818 переглядiв

У Всесвітній день енергетичної незалежності в усьому світі проводяться різноманітні заходи, спрямовані на перехід від викопного палива до відновлюваних джерел енергії, таких як вітрова, сонячна, гідроелектрична, ядерна та геотермальна енергія.

Сьогодні, 10 липня, у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня енергетичної незалежності, пише УНН.

Мета події, яка була започаткована у США в 2006 році, - пошук шляхів більш швидкого переходу від традиційного викопного палива на альтернативні джерела енергії.

Цьому переходу часто заважає недостатнє розуміння цих відновлюваних джерел енергії та їхньої економічної ефективності.

Однак, все більше експертів схиляються до думки, що вугілля, газ та нафту мають остаточно замінити вітрова, сонячна, гідроелектрична, ядерна та геотермальна енергія.

Останніми роками сьогоднішня екологічна подія почала набувати все більшого політичного забарвлення. Чимало країн ведуть мову про те, щоб остаточно відмовитися від російських нафти та газу, і таким чином позбавити рф можливості фінансувати військову промисловість.

Для України, яка страждає від російського енергетичного терору, сьогоднішня подія є нагадуванням про необхідність побудови на альтернативних джерелах ефективної системи генерації та розподілу енергії.

Дата для проведення заходів з нагоди Дня енергетичної незалежності обрана не випадково – 10 липня 1856 року народився Нікола Тесла, тож, сьогодні відзначається День присвячений цьому видатному винахіднику, інженеру та досліднику електричного струму.

Після переїзду з Європи до США Тесла активно співпрацював з з іншим видатним винахідником Томасом Едісоном. Однак, Едісон не підтримував ідеї Тесли щодо змінного струму, тож їхні шляхи розійшлися.

Свої теорії та ідеї Тесла реалізує у співпраці з Джорджом Вестінгаузом, в його енергетичний компанії.

У 1895 році було запущено найбільшу у світі гідроелектростанцію на Ніагарському водоспаді, яка була обладнана розробленими Теслою генераторами.

Майже 50 патентів на різноманітні винаходи Вестінгауз купив у Тесли за 1 тисячу доларів.

Тесла, не маючи особливих статків, помер у 86 років у номері одного з готелів Нью-Йорка. У 1957 році урну з його прахом перенесли до музею імені винахідника у Белграді.

На честь Тесли названа одиниця вимірювання магнітної індукції в системі SI. 

Зоозахисники та екологи сьогодні можуть долучитися до події, яка присвячена найбільшому відомому науці гризуну, - Дню капібари.

Капібари зовні нагадують великих морських свинок. Живуть ці тварини у Південній Америці. В деяких регіонах їх розводять заради м’яса та хутра.

Цікаво, що в неволі капібари живуть майже вдвічі довше ніж у дикій природі.

Ще одна сьогоднішня подія пов’язана з тваринним світом – День " Не наступіть на бджолу". Її мета – привернути увагу суспільства до проблеми вимирання бджіл, важливості цих комах для багатьох екосистем, сільського господарства тощо.

Біологи підрахували, що за останні 30 років на нашій планеті повністю зникли 25% видів бджіл, при чому, майже половина з них – це саме рідкісні види.

Шанувальники футболу сьогодні можуть долучитися до святкування Дня народження футбольного свистка.

Вважається, що саме 10 липня 1878 року у Великій Британії футбольний арбітр використав свисток.

Суддею тієї гри був поліцейський. В якійсь момент, коли ситуація на полі була дуже напружена, він скористався службовим свистком і таким чином привернув до себе увагу футболістів.

Футбольний свисток спростив спілкування суддів з гравцями. Раніше ж суддям приходилось привертати до себе увагу лише за допомогою голосу чи, наприклад, дзвіночка. Спочатку свистки виготовляли з дерева, пізніше з металу, а згодом перейшли на пластикові.

За церковним календарем сьогодні день пам’яті преподобного Антонія Печерського.

Антоній народився на Чернігівщині, з юних років вирішив присвятити своє життя служінню Господу і попрямував на Афон, де прийняв чернечий постриг.

За деякий час повернувся і став одним із засновників монастирського життя у Київській Русі.

Іменини 10 липня святкують Антон, Георгій, Данило, Степан.

Популярні

Новини по темі

В Одесі прогриміли вибухи

 • 17297 переглядiв

Spotify запроваджує функцію коментування подкастів

 • 12695 переглядiв

Італія збільшить допомогу Україні до 2% ВВП

 • 101242 переглядiв