voseny-rosiia-ta-kytai-mozhut-pereity-na-barter-u-torhivli-cherez-zakhidni-sanktsii-reuters

Восени росія та Китай можуть перейти на бартер у торгівлі через західні санкції - Reuters

 • 14792 переглядiв

росія та Китай планують використовувати бартерну торгівлю восени через проблеми з платежами. Це дозволить обійти західні санкції та зменшити видимість транзакцій для регуляторів.

Через західні санкції, які заважають розрахунку валютою, вже цієї осені росія та Китай можуть перейти на бартер у взаємній торгівлі. Про це з посиланням на власні джерела пише Reuters, передає УНН.

Деталі

Джерела видання допускають, що вже восени росія та КНР почнуть використовувати схеми бартерної торгівлі. Йдеться насамперед про угоди пов'язані із сільським господарством. 

Таким чином Москва та Пекін намагаються обмежити використання банківських систем, які контролюються США.

росія вже потрапила під повну економічну та політичну залежність від Китаю - політолог07.05.24, 14:22

У Reuters підкреслюють, що затримки платежів були одним із головних питань порядку денного під час візиту президента рф володимира путіна до Китаю. Та навіть попри те, що з’явилися обхідні шляхи, такі як використання невеликих регіональних китайських банків, діяльність яких Вашингтону важче виявити, проблеми з платежами залишаються.

Очікується, що бартерна торгівля дозволить Москві та Пекіну обійти проблеми з оплатою, зменшить видимість західних регуляторів у їхніх двосторонніх транзакціях та обмежить валютний ризик.

Співрозмовники Reuters кажуть, що росія вже розробляє правила для бартерної торгівлі. Вони також припускають, що Китай, ймовірно, робить те саме.

Зокрема, топ-менеджер великого російського банку повідомив про підготовку бартерної схеми, але відмовився розкрити деталі. Також одне з джерел, яке працює у сфері платежів, повідомило, що обговорюється торгівля з росією продуктами харчування.

Доповнення

У Reuters нагадують, що бартерні угоди між москвою та Пекіном були звичайними до розпаду Радянського Союзу і тривали в 1990-х роках. Та угоди, які зараз обговорюються, будуть першими приблизно за 30 років. 

Китай посилює контроль за експортом товарів подвійного призначення до росії05.07.24, 16:59

Від схем бартерної торгівлі давно відмовились, переважно через високий розвиток банківського сектора. 

Також журналісти вказують, що взимку цього року міністерство економіки рф опублікувало документ, в якому російським компаніям надано поради щодо проведення бартерних операцій і вказано на підводні камені, яких слід уникати.

Документ описує бартерну торгівлю як хороший спосіб уникнути міжнародних розрахунків і готівки.

Джерело в російському уряді наголошує, що бартерна торгівля пропонує вихід з величезних проблем з оплатою як санкційних, так і цивільних товарів. Також один зі співрозмовників у російській промисловій фірмі визнав, що  між компаніями обговорюється експорт металів з рф в обмін на машини з Китаю.

Нагадаємо

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Китай має важелі впливу на росію. Втім деякі країни побоюються, що надмірний тиск на рф може призвести до того, що вона потрапить до рук Китаю, хоча це, за словами міністра, вже і так сталося.

Популярні

Новини по темі

росіяни обстріляли Херсон: травмована 23-річна жінка

 • 25853 переглядiв