vid-pochatku-povnomasshtabnoho-vtorhnennia-rf-ukraina-zaluchyla-987-miliarda-dolariv-zovnishnoho-finansuvannia

Від початку повномасштабного вторгнення рф Україна залучила 98,7 мільярда доларів зовнішнього фінансування

 • 20843 переглядiв

Мінфін повідомив про $98,7 млрд прямої бюджетної підтримки від донорів з лютого 2022 року. Кошти спрямовуються на соціальні, гуманітарні та пріоритетні невійськові видатки держбюджету.

Від 24 лютого 2022 року пряма бюджетна підтримка від країн-донорів та міжнародних фінансових організацій сягає близько 98,7 мільярда доларів США. Про це заявили у Міністерстві фінансів України, передає УНН.

Деталі

У Мінфіні наголошують, що усі надходження від партнерів Уряд направляє на соціальні, гуманітарні та інші пріоритетні невійськові видатки держбюджету. Також у відомстві підкреслили, що зовнішня фінансова допомога не може бути використана на забезпечення видатків безпеки та оборони. 

Ефективні кроки Уряду України дозволяють зміцнювати внутрішню фінансову спроможність у період невизначеності. Однак, міжнародна допомога продовжує бути важливим елементом у підтримці фінансової системи та забезпеченні нагальних потреб країни.  Від 24 лютого 2022 року пряма бюджетна підтримка від країн-донорів та міжнародних фінансових організацій сягає близько 98,7 млрд доларів США

- розповіли у міністерстві. 

Залучені кошти спрямовуються на конкретні видатки, які було визначено з партнерами або на першочергові видатки держбюджету згідно з пріоритетною черговістю.

Зазначається, що залучені кошти в рамках проєктів Світового банку мають виключно цільове призначення, узгоджене партнерами та Урядом України.

Цьогоріч Україна може отримати 16 млрд євро фінансової підтримки від ЄС - Мінфін 21.06.24, 18:07

Загалом, від лютого 2022 року через механізми Світового банку Україна отримала майже 40 млрд доларів США. Найбільші донори – США, Японія, Велика Британія.

З початку повномасштабної війни Світовий банк започаткував 7 проєктів для підтримки ключових галузей економіки України:

  • Проєкт “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine). Відшкодування видатків на виплату пенсій, частини соціальних допомог, заробітної плати медикам, вчителям, державним службовцям (крім галузі безпеки і оборони) та співробітникам ДСНС. Через проєкт залучено до 30 млрд доларів США.  
  • Проєкт “Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності” (INSPIRE). Соціальна допомога незахищеним верствам населення і збільшення ефективності програм соціальної підтримки (зокрема, ВПО). У межах проєкту надійшло близько 1,2 млрд доларів США.
  • “Екстрений проєкт надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України” (ARISE). Відновлення та підтримка агросектору (зокрема, розширення доступу сільгоспвиробників до програми кредитування 5-7-9). Залучено 500 млн доларів США. 
  • “Зміцнення системи охорони здоров'я та збереження життя” (HEAL Ukraine). Покращення доступу до медичних послуг, задоволення нагальних потреб у послугах охорони здоров’я, забезпечення фінансового захисту в екстрених умовах. В рамках проєкту вже надійшло понад 124,5 млн доларів США. 
  • “Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей” (HOPE). Дрібні та середні ремонти частково пошкоджених приватних та багатоквартирних житлових будинків. Вже залучено близько 150 млн доларів США.
  • Дві Позики на політику розвитку (DPL/DPO). Підтримка зусиль України у впровадженні порядку денного структурних реформ та надання критично важливого фінансування. Загальна вибірка — 3 млрд доларів США. 

На пріоритетні видатки державного бюджету без привʼязки до конкретних напрямів спрямовуються кошти від ЄС (38 млрд євро), кошти від МВФ (10,2 млрд доларів США), а також бюджетна підтримка від Уряду Канади (понад 5 млрд доларів США).  До них відносяться соціальні та гуманітарні витрати, що не покриваються бюджетною підтримкою із цільовим призначенням. А також підтримка енергосектору, обслуговування державного боргу, економічне відновлення та інше

- підсумували у Міністерстві фінансів України. 

Нагадаємо

Україна отримала 4,2 млрд євро від ЄС в рамках програми Ukraine Facility. Кошти будуть спрямовані на соціальні та гуманітарні програми, а до кінця року очікується ще один транш допомоги.

Популярні

Новини по темі

Завтра в Україні не планують відключати світло

 • 22631 переглядiв