ukenru
vereschuk-rozpovila-khto-rozkhituye-zakarpatskiy-intsident-z-ugortsyami

Верещук розповіла, хто розхитує закарпатський інцидент з угорцями

 • 16900 переглядiв

КИЇВ. 4 грудня. УНН. Закарпатський інцидент неприємний, але контрольований. Про це в ефірі програми "Народ проти з Наташею Влащенко" заявила народний депутат від партії "Слуга народу" Ірина Верещук, передає УНН.

"Ми розуміємо, що ситуацію розхитують. Є в цьому певна рука угорського уряду, і Петер Сіярто (міністр закордонних справ Угорщини, - ред.) про це чудово знає.

Все, що я хочу і можу сказати: на сьогодні ситуація контрольована. І я сподіваюся, що провокації не будуть більше вчинятися", - сказала вона.

Тим не менше, Верещук називає ситуацію навколо гімну Угорщини паталогічною.

"Багато років це продовжується. 120 тис. угорців Закарпаття і 300 тис. паспортів уже роздано. Ми розуміємо, як це фінансується і що відбувається. І тут є недопрацювання спецслужб і самої держави", - вважає нардеп.

Ще одна проблема – провальна мовна політика, каже Верещук.

"Внаслідок провальної мовної політики ми отримали цілі громади угорськомовного населення. Ми отримали молодих людей - громадян України, які не знають української мови від слова зовсім. Вони позбавлені права вступити до ВНЗ, не можуть адаптуватися, отримати роботу поза поселенням Закарпатської області. А все тому, що ми багато років не фінансували ані ЗМІ українською мовою – там сьогодні 19 газет угорською, три російською і фактично жодної української. Ми не фінансували культурні заходи, тому і маємо величезну проблему.

Але це не означає, що зараз ми не маємо робити мовну політику такою, щоб діти, які народилися в угорських родинах, мали рівний доступ до вивчення української мови", - підкреслила вона.

Нагадаємо, у відносинах України та Угорщини виник конфлікт. Його причиною стало те, що новообрані місцеві депутати на Закарпатті заспівали гімн Угорщини після прийняття присяги. Тепер цей епізод розслідує СБУ.

Українські Національні Новини

Політика