ukenru
v-ukrayini-khochut-zminiti-umovi-priyomu-do-koledzhiv-ta-tekhnikumiv

В Україні хочуть змінити умови прийому до коледжів та технікумів

 • 11906 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Міністерство освіти і науки опублікувало нові умови прийому до закладів фахової передвищої освіти, які, зокрема, передбачають вступ із сертифікатами ЗНО 4 років та навчання за скороченою програмою, передає УНН із посиланням на пресслужбу міністерства.

Так, на сайті міністерства опубліковано проект Умов прийому до закладів фахової передвищої освіти у 2020 році. Зокрема, в проекті пропонуються такі рішення:

  • Вступники на основі 11-ти класів зможуть подати для вступу сертифікати ЗНО з визначених предметів або складати вступні іспити на власний розсуд у будь-яких комбінаціях.

  • У разі подачі результатів ЗНО бал вступника за відповідне вступне випробування підвищується на 25%.

  • Вперше для вступу на основі 11-ти класів прийматимуть сертифікати ЗНО 4 років: 2017 (окрім іноземних мов), 2018, 2019 та 2020 років з усіх предметів.

  • Заклади фахової передвищої освіти зможуть запропонувати вступ на навчання за скороченою програмою не тільки тим, хто має диплом кваліфікованого робітника, але й тим, хто раніше здобув вищу освіту.

  • Передбачено можливість отримання другої, третьої та будь-якої наступної фахової освіти за бюджетні кошти. Так, вступники, які раніше вже здобували освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста за кошти держбюджету, мають право безоплатно здобувати фахову передвищу освіту. Відшкодовувати кошти за період попереднього навчання, як зазначили у міністерстві, не потрібно.

  • Прийом заяв і документів для тих, хто вступає на базі 9-ти класів буде з 1 до 13 липня, вступні іспити та творчі конкурси — з 14 до 21 липня, зарахування на бюджет — не пізніше 18:00 29 липня.

  • Для тих, хто вступає на базі 11-ти класів, реєстрація електронних кабінетів розпочнеться 1 липня. Прийом заяв та документів закінчується 22 липня для тих, хто вступає на основі співбесід або вступних іспитів; 29 липня — для тих, хто вступає тільки на основі сертифікатів ЗНО. Вступні іспити та творчі конкурси проводяться з 23 до 28 липня, зарахування на бюджет — не пізніше 12:00 8 серпня.

  • Однією з умов для зарахування всіх вступників є укладання договору про надання освітніх послуг між закладом фахової передвищої освіти та вступником (за участю батьків або законних представників — для неповнолітніх вступників), зокрема під час вступу на бюджет. У разі зарахування на контракт додатково укладається договір між закладом освіти та фізичною або юридичною особою про відповідні фінансові зобов’язання.

Нагадаємо, раніше у МОН планували запровадити з 2021 року дворівневий іспит з української мови.

Українські Національні Новини

Суспільство