ukenru
u-rosiiskykh-vynyshchuvachakh-typu-su-z-yakykh-zapuskaiutsia-rakety-po-ukraini-vykorystovuietsia-elektronika-z-ssha-ta-yaponii-rozsliduvannia

У російських винищувачах типу Су, з яких запускаються ракети по Україні, використовується електроніка з США та Японії – розслідування

 • 29342 переглядiв

Російські винищувачі Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-34, Су-35С і Су-57 містять понад 2 000 електронних компонентів іноземного виробництва з США, Японії та інших країн, які використовуються в системах навігації, наведення та зв'язку, незважаючи на санкції.

російський виробник винищувачів "Сухой" використовує у літаках значну кількість різноманітних компонентів американського та японського виробництва. Про це йдеться у розслідуванні проекту "Схеми", яке спирається на дані отримані від української розвідки, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що до списку включені дві тисячі компонентів електроніки іноземного виробництва, які містяться у літаках Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-34, Су-35С та Су-57.

у ланцюжку постачання західної електроніки від виробника до російських заводів задіяна низка посередників – зокрема, з Угорщини, Кіпру, Туреччини, Китаю та росії. При чому в рф це постачальники, пов’язані з військово-промисловим комплексом, які так і не потрапили під санкції.

Згадані винищувачі – носії ракетно-бомбового озброєння, які росія активно використовує у війні проти України і регулярно звітує про отримання армією рф нових бортів. Із Су запускають авіаційні бомби – наприклад, КАБ-500 чи КАБ-1500, та, в тому числі, керовані ракети – зокрема, Х-59 та її модернізовану версію Х-69.

В російських Су масово використовують деталі зі США – наприклад, американських виробників Texas Instruments, Analog Devices й інших – та з Японії. Зокрема, виробника Murata.

Ця електроніка – в основі систем навігації і наведення ракет та авіабомб, засобів радіоелектронної боротьби та зв’язку між літаками і пунктами управління.

Найбільше західної електроніки до рф експортують компанії з Китаю. У першій двадцятці компаній за обсягами постачання є й фірми з Сербії, Туреччини та ОАЕ. Частина з них вже потрапила під санкції США, України та інших держав. Серед них, наприклад, гонконзька Win Key, китайська Imaxchip Technology Co та сербська Kominvex Doo.

Є також компанії щодо яких не запроваджені санкції. Зокрема, це гонконзька Hongkong Yayang Trading, турецька Nurzat Ic Ve Dis Tic, китайська Your Source International Co, кіпрська Noratec Holdings та угорська Matrix Metal Group.

Додатково

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін раніше розповів, що росіяни шукають способи приховати той факт, що вони використовують іноземні компоненти у зброї, якою щоденно атакують Україну.

Зазначив, що росіяни, зокрема, затирають назву виробника, або номер, за яким його можна визначити. Додав, що іноземні партнери постійно цікавляться, з яких країн компоненти, аби вживати відповідні заходи.

"Вони боляче це сприймають. Їх цікавить, яка фірма, чиє виробництво, коли випущений компонент, тому що дуже в багатьох випадках росіяни затирають номери, затирають виробників. І нам доводиться спеціальними методами, які у нас є, якраз проводити експертизи", - розповів Рувін.

При цьому, уточнив, санкції проти рф діють, але постачання ведеться через країни, які не приєдналися до санкційного режиму.

"Санкції діють. Діють тільки для придбання зазначених компонентів російською федерацією або її якимись сателітами. Але є треті, четверті країни, з яких також можна постачати, і, напевно, так воно і робиться", - додав Рувін.