temperatura-vody-u-zhenevskomu-ozeri-pobyla-novyi-rekord

Температура води у Женевському озері побила новий рекорд

 • 25347 переглядiв

Температура води в Женевському озері досягла рекордного рівня 13,5°C через відсутність зимового перемішування з 2012 року, що загрожує біорізноманіттю.

Температура води в Женевському озері досягла рекордного рівня - 13,5℃ і продовжує стрімко зростати, йдеться у дослідженні вчених Лозанського університету. Про це повідомляє Euronews, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що зазвичай в озерах щороку відбувається так зване "зимове перемішування": багата на кисень вода з поверхні йде вниз, а на її місце приходить багата мінералами вода з дна. Але у Женевському озері цього явища не відбувається із зими 2012 року. Це загрожує біорізноманіттям.

Загалом досить хороша реоксигенація доходить до глибини 170 метрів, справжня проблема починається нижче. Минуло 12 років відтоді, як дно озера було реоксигеноване в результаті зимового перемішування,

- говорить науковий співробітник Лозанського університету Марі-Елоді Пержа.

У довколишніх Альпах рекордними темпами тануть льодовики, і температура води в Женевському озері підвищується в 4-5 разів швидше, ніж температура океанів. Хоча і вона б'є рекорди: за даними європейської служби контролю за зміною клімату "Коперник", у лютому середня температура води в океанах вперше в історії перевищила 21℃.

Нагадаємо

У вересні минулого року температура води в океані досягла найвищої зареєстрованої точки, побивши рекорд. Такі зміни мають жахливі наслідки для нашої планети.

Ольга Розгон

Новини Світу

    Популярні

    Армія рф вдарила по Куп'янську: загорілась котельня

     • 35159 переглядiв

    Новини по темі

    Температура води у Женевському озері побила новий рекорд

     • 25347 переглядiв