soiuznyky-po-nato-povynni-zrobyty-dvi-rechi-stoltenberh-pro-stratehiiu-dopomohy-ukraini-u-viini-z-rf

"Союзники по НАТО повинні зробити дві речі": Столтенберг про стратегію допомоги Україні у війні з рф

 • 53331 переглядiв

Країни-члени НАТО повинні надати негайну екстрену підтримку Україні системами протиповітряної оборони, ракетами і боєприпасами, а також створити довгострокову, передбачувану структуру, підкріплену фінансовими зобов'язаннями, для забезпечення безперервної підтримки України проти збройної агресії з боку росії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав дві речі, що повинні зробити союзники НАТО, аби допомогти Україні вистояти, та перемогти у протистоянні збройній агресії росії. Про це пише УНН із посиланням на заяви Столтенберга за підсумками другого дня зустрічей з міністрами країн-союзниць Альянсу у Брюсселі.

Загалом, союзники по НАТО повинні зробити дві речі. По-перше, нам потрібно мобілізувати більше підтримки в найближчі дні та тижні. Це нагальна потреба, і союзники вже активізувалися…. Але ми також маємо зробити іншу річ, а саме забезпечити, що ми зможемо створити міцнішу, надійнішу та більш передбачувану структуру для довгострокової підтримки, щоб це могло тривати на передбачуваній основі.

– пояснив Столтенберг.

Деталі

Він відзначив, що це не "або/або", обидва пункти важливі.

Отже, це не або/або: нам потрібна невідкладна термінова підтримка, а потім нам потрібно працювати над більш довгостроковими структурами.

– наголосив Генсек НАТО.

Щодо першого пункту, то нагальна потреба України нині у системах ППО, ракетах та боєприпасах. І країни-учасниці Альянсу налаштовані ці потреби забезпечити. Відповідні оголошення про підтримку зброєю напередодні вже зробили з Німеччини, з Великої Британії, зі Сполученого Королівства та Фінляндії.

Системи ППО та боєзапаси: Фінляндія оголосила про новий пакет допомоги Україні03.04.24, 15:25

Щодо другого пункту – робота триває. Столтенберг розповів, що нині в Альянсі йде обговорення того, вони назвали "Директивою NAC", і для продовження роботи над цим документом вони чекають рекомендацій від Верховного головнокомандувача об’єднаних збройних сил SACEUR.

"Ми вчора домовилися почати планування. SACEUR (The Supreme Allied Commander Europe –ред.), наш верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил, зараз отримав завдання представити пропозицію щодо рамок. Тоді це буде певна структура, яка дозволить нам мати більше прозорості та передбачуваності. І тоді, звичайно, ця структура повинна бути підкріплена певним фінансовим зобов’язанням. Це в певному сенсі два елементи одного завдання: мати структуру та мати фінансування. Тож я не можу зараз вдаватися в додаткові деталі, тому що ми вже розпочали планування, ми домовилися про те, що ми називаємо Директивою NAC про початок цього планування. І тоді, коли ми отримаємо поради від SACEUR, ми зможемо приймати більш точні рішення.

– розповів Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО відзначив, що розробка цього документу не означає, що підтримка Україні припинена.

Ми продовжуватимемо мобілізацію підтримки. І, звичайно, у нас є двостороння підтримка, у нас є Рамштайн, формат Рамштайн під керівництвом США, у нас є ЄС, у нас є багато… У нас є Багатостороння коаліція можливостей. Отже, є багато способів, якими ми можемо надати підтримку, поки ми чекаємо на більш надійну, передбачувану структуру НАТО для подальшого посилення нашої підтримки.

– зауважив Столтенберг.

Столтенбер розповів про що йшлось на засіданні Ради "Україна-НАТО"04.04.24, 21:21

Популярні

Новини по темі

Кіпер анонсував одеську бавовну

 • 61366 переглядiв