rosiia-prahne-vykorystovuvaty-iran-u-svoiemu-protystoianni-z-krainamy-zakhodu-isw

росія прагне використовувати Іран у своєму протистоянні з країнами Заходу - ISW

 • 16958 переглядiв

росія готувалася передати ракети та військове обладнання хуситам в Ємені, але відмовилася через дипломатичний тиск. ISW вважає, що росія прагне використовувати Іран для опосередкованого протистояння із Заходом.

росія планувала передати ракети та військове обладнання підтримуваним Іраном хуситам в Ємені, адже прагне використовувати Іран для протистояння із Заходом. Про це йдеться у звіті "Інституту вивчення війни" (ISW), передає УНН.

Деталі

Як зазначають в Інституті, кремль планував передати невідомі ракети та інше військове обладнання хуситам в Ємені, але передачі не відбулося через дипломатичний тиск на рф.

"План росії, про який повідомляється, підкреслює її зростаюче військове партнерство з Іраном і припускає, що росія, ймовірно, має на меті використовувати іранських проксі для опосередкованого протистояння Заходу та формування рішень Заходу", - йдеться у звіті.

Зазначається, що офіційні особи США та інші джерела, обізнані з цією справою, заявили, що росія готувалася доставити невідомі ракети та інше військове обладнання хуситам наприкінці липня 2024 року, але відмовилася від цього плану після дипломатичного контакту США та Саудівської Аравії.

"Джерела CNN заявили, що щонайменше троє російських військових посадовців вирушили до Ємену наприкінці липня 2024 року, щоб надати консультації хуситам і, можливо, допомогти хуситам у проведенні бойових навчань, які хусити пізніше скасували. Офіційні особи США заявили, що росія розглядає озброєння та консультування хуситів як захід у відповідь за зняття деяких обмежень США на використання Україною зброї, наданої США, для ударів усередині росії", - додають в Інституті.

У звіті наголошується, що поглиблення партнерства росії з Іраном, ймовірно, спонукатиме кремль розглянути можливість підтримки інших іранських проксі та використання цих груп в інших непрямих спробах погрожувати Заходу ескалацією.

"Підвищена готовність росії використовувати Іран та його помічників для опосередкованого протистояння із Заходом завадить спробам росії представити російську зовнішню політику на Близькому Сході як збалансовану та може ще більше ускладнити відносини росії з країнами, стурбованими російсько-іранською співпрацею", - зазначили в Інституті.

Нагадаємо

Лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія був убитий у столиці Ірану Тегерані рано вранці в середу, і цей напад викликав "загрози помсти Ізраїлю" та посилив подальше занепокоєння, що конфлікт у Газі перетворюється на ширшу війну на Близькому Сході.

Популярні

Новини по темі