prezydent-finliandii-proviv-rozmovu-z-liderom-knr-obhovoriuvaly-poshkodzhennia-balticconnector-ta-viinu-rf-proty-ukrainy

Президент Фінляндії провів розмову з лідером КНР: обговорювали пошкодження Balticconnector та війну рф проти України

 • 39525 переглядiв

Президент Фінляндії Нііністе та лідер Китаю Сі обговорили питання газопроводу Balticconnector та наслідки війни рф в Україні. Вони наголосили на довгострокових двосторонніх відносинах та глобальних викликах.

Президент Фінляндії Саулі Нііністе у середу 10 січня провів відеорозмову з головою Китаю Сі Цзіньпіном. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу офісу президента Фінляндії.

Деталі

Згідно з офіційним прес-релізом, президенти обговорили двосторонні відносини, які були визнані стабільними та довгостроковими. Нііністе і Сі заявили, що між Фінляндією і Китаєм ведеться конструктивний діалог щодо справи газопроводу Balticconnector.

Раніше фінська поліція назвала контейнеровоз NewNew Polar Bear під прапором Гонконгу головним підозрюваним у пошкодженні газопроводу, заявивши, що минулого року було занадто рано говорити про те, чи це був нещасний випадок, чи навмисний акт.

Великий якір, який, як вважають, належав китайському судну, був знайдений біля газопроводу, і слідчі заявили, що труба, ймовірно, була розірвана, коли якір тягнули по морському дну.

ВМС Британії та США спільними зусиллями відбили найбільшу атаку хуситів у Червоному морі 10.01.24, 14:09

У листопаді 2023 року Фінляндія заявила, що Китай пообіцяв повну співпрацю в дослідженні трубопроводу.

Крім того, Сі Цзіньпін та Нііністе детально обговорили геополітичну ситуацію: президент Фінляндії торкнувся теми війни в Україні та її ширших наслідків і наголосив на важливості ролі Китаю в досягненні справедливого миру.

Зеленський та президент Литви планують обговорити фінансову підтримку України10.01.24, 13:51

Як повідомляє Офіс президента, президенти погодилися з важливістю транскордонного діалогу між групами країн у вирішенні та запобіганні глобальним проблемам.

Також, Нііністе та Сі обговорили необхідність боротьби зі зміною клімату та відносини між ЄС і Китаєм, їхні останні події та виклики.

Запуск китайського супутника викликав повітряну тривогу на Тайвані перед виборами09.01.24, 12:51

Ігор Тележніков

Політика

    Популярні

    Новини по темі