politolog-rozpovila-chomu-nimechchina-spovilnyuye-postachannya-zbroyi-do-ukrayini

Політолог розповіла, чому Німеччина сповільнює постачання зброї до України

 • 300123 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. За час повномасштабного вторгнення рф в Україну Німеччина пережила революційну трансформацію: від країни, яка з часів Другої світової війни не постачала нікому зброю, до країни, яка надає зброю Україні, хоча й повільними темпами. Таку думку в коментарі УНН висловила політолог Олеся Яхно.

Причина повільності полягає в залежності від російських енергоносіїв та економічних проблемах, пов’язаних з цим.

Цитата

«Нам здається, що все відбувається повільно, адже нам потрібна військова допомога у великому об’ємі вже зараз, бо кожного дня гинуть українці. І від наявності тієї чи іншої зброї залежить, якими будуть результати на фронті. Але з точки зору самої Німеччини там відбуваються радикальні і революційні трансформації. Треба згадати, що Німеччина взагалі не постачала зброю нікому, така була її позиція після Другої світової війни. Країна уникала будь-якої військової участі, адже мала комплекс війни. Тому для Німеччини, яка стала постачати зброю Україні, яка відмовляється від «Північного потоку-2», яка ставить за ціль повністю позбутися енергетичної залежності від росії, - це революційні трансформації», – зазначила Яхно.

Проте існує інший бік – домовленості, які досягаються щодо постачання зброї, періодично або затягуються в часі, або Україна отримує менше, ніж це було обіцяно.

«Я списую це на те, що Німеччина, як і інші країни ЄС, знаходиться в непростій економічній ситуації, що може викликати певні дискусії всередині суспільства. Уже є дані, за якими, якщо росія повністю перестане постачати газ, а така перспектива є, Німеччина повністю втратить 4,8% виробництва. Також є інші дані по інфляції. Тому я пов’язую цю повільність, навіть якщо вже прийняті рішення, з економічними проблемами», – вважає політолог.

Деталі

Окрім того, за словами експерта, Німеччина наразі перебудовується в низці сфер. Зокрема, в оборонній політиці і енергополітиці. Цілком можливо, що німецька влада спочатку прагне здійснити перебудову, позбутися енергозалежності від росії і зміцнити оборонну здатність країни, а вже потім в повній мірі допомагати Україні.

«Є ще одна складова – Захід боїться. Те, що росію ніхто не підтримує – це факт, і ніякого зворотного процесу вже не буде. Але зараз у західних країнах існує дві позиції. Одна полягає в тому, що треба якомога більше надавати Україні зброї, аби ЗСУ якомога швидше перейшли в контрнаступ і завершилася війна. Такої позиції дотримуються країни, які розуміють загрозу, зокрема, це країни Балтії, Східної Європи, Велика Британія, США. А є країни, які вважають, що треба не допустити захоплення України росією. І в той же час не допустити одномоментного знищення самої росії, адже є ризики застосування ядерної зброї. Така позиція полягає в тому, що треба надавати стільки зброї, щоб Україна не програла, але не могла вже зараз активно здійснити контрнаступ. І, можливо, Німеччина є прихильником другого варіанту. Вони можуть боятися непрогнозованості, тому надають військову допомогу поступово і дозовано», – додала Яхно.

Нагадаємо

Німецький канцлер Олаф Шольц продовжує обіцяти, що поставки зброї в Україну триватимуть. Але якщо подивитися на список федерального уряду, то видно, як мало насправді доставляється до Києва.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На "вишках Бойка" горить вже місяць: показали знімки

     • 142057 переглядiв

    Philip Morris планує піти з російського ринку до кінця 2022 року

     • 112535 переглядiв

    Окупанти вночі з артилерії шість разів обстріляли Сумщину

     • 113607 переглядiв

    росіяни тримають у Чорному морі три ракетоносії "Калібрів"

     • 88162 переглядiв